Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Ieskats palagu vēsturē

Palags ieņem ļoti svarīgu vietu guļamistabā un ļoti ietekmē mūsu miega kvalitāti. Tajā pašā laikā tas veic dekoratīvu funkciju, turklāt palīdz uzturēt matrača higiēnu. Palagi mums šķiet tik ierasti, ka mēs pat neaizdomājamies par to, kā tie tika izgudroti un kādi apstākļi to veicināja. Aicinām atskatīties pagātnē un uzzināt nedaudz vairāk par šiem tekstilizstrādājumiem.

Palagi cilvēku vēsturē

Salīdzinot ar citiem guļamistabas tekstilizstrādājumiem, palags ir viens no senākajiem elementiem. Viņu vēsture aizsākās senajā Ēģiptē: senie zīmējumi atklāj, ka cilvēki gulēja uz grezni dekorēta auduma. Senos laikos palagi bija bagātīgi dekorēti un novērtēti to izskata un kvalitātes dēļ.

Eiropā palagi tika izmantoti viduslaikos, lai pārklātu polsterējumu. Tāpat tos izmanto arī mūsdienās, tāpēc var teikt, ka gultas klāšanas tradīcija ir ļoti sena. Taču, atskatoties pagātnē, jāatzīmē, ka palagi savu mērķi atraduši ne tikai gultā – mākslinieki tos izmantojuši kā audeklu. Sarežģītās un slikti organizētās ražošanas dēļ palagi tolaik bija dārga greznība un bieži vien bija pieejami tikai bagātajiem. Situāciju mainīja rūpnieciskā revolūcija, kas būtībā izraisīja plašu palagu popularitāti.

Ar palagiem saistītās tradīcijas

Šobrīd ir populāri vienkrāsaini palagi, taču tas tā nav bijis vienmēr. Indijā palagi, tāpat kā paklāji, tiek darināti jau tūkstošiem gadu, un to dekorēšanas tradīcijas ir saglabājušās līdz mūsdienām. Palagi ir bagātīgi apdrukāti, uz tiem bieži vien ir dabas raksti un simboli, augi un spilgtas krāsas.

Peru Andu kalnos no alpaku vilnas dzijas tiek darināti palagi, kuriem folklorā ir dažādas nozīmes. Palagi, tāpat kā citi tekstilizstrādājumi, dažādās valstīs vienmēr ir bijuši daļa no kultūras, un, tā kā uz tiem ir daudz vietas, māksliniekiem ir bijusi vieta, kur izpausties. Dekorēšanai tiek izmantoti simboli, ģeometriski raksti, ornamenti. Krāsu gamma bija atkarīga no konkrētās kultūras, un senākie palagi tika austi ar rokām mājās, padarot tos unikālus un atšķirīgus.

Tāpat Latvijā palagus rotāja arī ar izšuvumiem, tamborējumiem un diegu izvilkumiem. Skaisti rotāti palagi tāpat kā citi mājas tekstilizstrādājumi bija katras mājsaimnieces goda lieta un svarīga mantojuma daļa.

Ieskats palagu vēsturē | Palagi | Nostra.lv

Fakti, kurus jūs nezinājāt par palagiem

Mūsdienās palagi tiek izgatavoti no dažādiem materiāliem: kokvilnas, vilnas, zīda, sintētikas u.c., taču, izvēloties ir svarīgi dot priekšroku dabīgām šķiedrām, jo ir svarīgi, lai palags būtu elpojošs.

Ķīna saražo lielāko daļu pasaules palagu (aptuveni 40% no pasaules palagiem), taču tas nenozīmē, ka ķīnieši paši tos patērē. Šie tekstilizstrādājumi ceļo pa visu pasauli, taču ne visi tos izmanto vienādi. Piemēram, frančiem patīk ar palagu... apsegties. Protams, palagi, ko viņi izmanto, ir lielāki, taču tie patiešām tiek izmantoti segas vietā vai kā alternatīva segas pārvalkam. Izmēģiniet, iespējams, jums patiks franču gultas klāšanas veids.

Iespējams, ka palags bija pirmais mājiens par matraci, kas lika cilvēkiem saprast, ka gulēšana uz mīkstinājuma ir ērtāka. Lai gan palagus visbiežāk izmantoja aizsardzībai pret kukaiņiem, dažos reģionos tie bija paredzēti arī aizsardzībai pret maģiskiem ienaidniekiem.

Vai zinājāt, ka ir palagi ar kabatām? Jā, tie ir palagi, kas sniedzas pāri gultas malai līdz zemei, un to sānos ir ērtas kabatas sīku priekšmetu, piemēram, grāmatu, pulksteņa utt., uzglabāšanai.

Palagi šodien

Mūsdienās palagi tiek plaši izmantoti visā pasaulē, un ir grūti iedomāties savu gultu bez tiem. Lai gan senatnē palagus biežāk darināja no vilnas, lina vai pat zīda, mūsdienās šo tekstilizstrādājumu tirgū dominē kokvilna - tā ir salīdzinoši lēta un ļoti praktiska šķiedra. Lai gan piedāvājumā var atrast arī palagus no sintētiskā auduma un vilnas. Tomēr tradīcija dekorēt palagus pamazām izzūd, un mūsdienās vispopulārākie ir vienkārši palagi, parasti neitrālos, viegli saskaņojamos toņos.

Ap XIX gadsimtā ASV popularitāti ieguva jauna veida palagi - palagi ar gumiju. Tas bija jaunums, kas ātri atrada savus fanus. Gumija palaga malās nodrošina komfortu un neļauj palagam slīdēt, tāpēc mājsaimnieces ātri iecienīja šo inovāciju, un tā kļuva populāra visā pasaulē. Lai gan klasiskie palagi joprojām tiek izmantoti un novērtēti to estētikas dēļ, nevar noliegt, ka palagi ar gumiju noteikti ir ērtāki.

Saistītās preces

avatar