Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kādu spilvenu izvēlēties?

Guļot mēs pavadām diezgan daudz laika – gandrīz pusi no savas dzīves, tāpēc noteikti ir vērts parūpēties par mierīgu un komfortablu miegu. Jo labāk gulēsi, jo labāk pavadīsi dienu, un līdz pat vakaram būsi enerģijas un laba garastāvokļa pilns. Un bez kārtīga spilvena nav iespējams labi izgulēties. Tāpēc pārrunāsim, kas ir jāzina un kam jāpievērš uzmanība, izvēloties spilvenu.

Ko ir vērts zināt par spilveniem?

Daudzi ir pamanījuši, ka spilveni atšķiras pēc pildījuma – par šīm zināšanām varam pateikties ražotājiem, kuri to vienmēr uzsver reklāmās. Tomēr daudzi aizmirst, ka spilveniem ir dažādi izmēri, un tas vienmēr ir jāņem vērā. Spilvenu izmēri atšķiras, jo atšķiras cilvēku ķermeņa uzbūve, vajadzības un, visbeidzot, pat miega paradumi. Uz spilvena ērti jābalstās ne tikai galva, bet arī kaklam, tas sniedz iespēju "pielaikot" spilvenu un izvēlēties pareizo izmēru, kas ir ļoti individuāls.

Arī spilvenu forma ir atšķirīga. Bērniem un pusaudžiem ieteicams 40x60 cm, bet pieaugušajiem 50x70 cm. Tas ir optimālais izmērs, lai nodrošinātu, ka jūsu galva miega laikā nenokrīt no spilvena un vienmēr atrodas ērtā pozīcijā.

Vēl viens svarīgs parametrs ir spilvena augstums. Dažkārt kļūdaini tiek uzskatīts, ka ciets spilvens ir augstāks, taču cietībai vai mīkstumam ar to nav nekāda sakara - spilvena augstums ir atsevišķs parametrs, kas var atšķirties neatkarīgi no tā, vai tas ir ciets vai mīksts. Augstums jāizvēlas atkarībā no jūsu plecu platuma un matrača cietības: izvēloties cietāku matraci, arī spilvenam jābūt augstākam, jo miegā ķermenis mazāk "nogrimst". Un otrādi, ja matracis ir mīksts, spilvenam jābūt zemākam, lai neradītu pārmērīgu barjeru kaklam.

Tomēr, ja konstatējat, ka miega laikā pastāvīgi novietojat roku zem spilvena, izmantotais spilvens ir pārāk zems, un tas būtu jānomaina. Negatīvo ietekmi šobrīd varat nejust, bet ilgtermiņā var rasties sāpes kaklā vai mugurā, jo netiek nodroršināts pareizs mugurkaula stāvokli miega laikā un ķermenis nevar atslābināties.

Kādu spilvenu izvēlēties? | Spilveni | Nostra

Jūsu miegs miegs ir atbilstošs spilvenam

Pirms spilvena izvēles pievērsiet uzmanību saviem gulēšanas paradumiem. Ja parasti guļat uz muguras, labāk ir meklēt zemāku spilvenu, kas ir vidējas cietības. Ideālas ir gan klasiskās, gan ortopēdiskās spilvenu formas (tā saucamie viļņi). Šādi spilveni nodrošinās, ka, guļot uz muguras, kakls netiks piespiests pie muguras un galva nevirzīsies uz priekšu, kā tas notiktu ar īpaši lielu un augstu spilvenu. 

Tiem, kam patīk gulēt uz vēdera, vislabāk der mīksts un zems spilvens, kurā var vienkārši ''iegrimt''. Jo mīkstāks spilvens, jo dabiskāku stāvokli tas ļaus mugurkaulam ieņemt, guļot uz vēdera, un novērsīs spriedzi kakla daļā. 

Un, ja esat pamanījuši, ka bieži guļat uz sāniem, ir vērts izvēlēties augstāku un cietāku spilvenu. Augstumam jāatbilst plecu platumam, lai nodrošinātu ērtu kakla atbalstu. Ideāli piemēroti ir ne tikai klasiskie spilveni, bet arī ortopēdiskie spilveni, kas atbalsta kakla daļu. Ja guļat uz sāniem, spilvenam jāaizpilda vieta starp pleciem un ausīm, tāpēc tam jābūt pietiekami stingram. Mīksts vai ļoti zems spilvens nesniegs komfortu guļot uz sāniem, pamostoties jutīsiet sasprindzinājumu plecos, un var sāpēt mugura.

Ja pamanāt, ka no rīta jums sāp kakls un ķermenis ir stīvs, ir laiks nomainīt spilvenu. Ja jūs vienkārši ignorēsiet šīs pazīmes, ar laiku jums radīsies citas nepatīkamas problēmas: hroniskas muguras sāpes, ekstremitāšu nejutīgums, intensīvas sāpes kaklā. Ticiet mums, nomainīt spilvenu būs vieglāk, nekā ciest pastāvīgu nogurumu un ķermeņa sasprindzinājumu.

Kāpēc spilvena forma ir svarīga?

Vēl viens aspekts, kam ne visi pievērš uzmanību, ir spilvena forma. Klasiskās formas kvadrātveida vai taisnstūrveida spilvenus nomaina modernas formas ortopēdiskie spilveni, kas svārstās no tā sauktās viļņa formas līdz rullītim vai pat aplim. Tajos ir padziļinājums galvai, un tie bieži vien ir izgatavoti no atmiņas putu materiāla, kas ļauj spilvenam saglabāt unikālu formu, ņemot vērā galvas un plecu nospiedumu.

Moderno formu spilveni atdarina galvas, kakla un plecu formu, tie ir piemēroti dažādām gulēšanas pozām. Tomēr tie nav tik universāli, kā dažkārt tiek reklamēti. Vieniem ortopēdiskie spilveni var būt piemēroti, citam nē, taču nav labāka veida, kā uzzināt par spilvena piemērotību, kā "izmēģināt". Ar klasiskajiem spilveniem riski būs mazāki: tie viegli maina formu un ir elastīgāki. Taču, ja meklējat cietāku spilvenu, noteikti ir vērts izmēģināt mūsdienīgas spilvenu formas – var gadīties, ka uz šāda spilvena gulēt būs ērtāk.

Saistītās preces

avatar