Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Kas ir miegs un kāpēc mēs guļam?

Domādami par miegu, visbiežāk mēs domājam, ka tas ir tas diennakts laiks, kad mūsu prāts un ķermenis vienkārši beidz kustēties. Un kaut arī miegs nav aktīva darbība, patiesībā šajā laikā notiek daudz svarīgu procesu, tāpēc miega periods ir ļoti aktīvs mūsu ķermenim, kaut arī to nejūtam. Vēl vairāk - miegs ir viens no svarīgākajiem faktoriem gan mūsu veselībai, gan arī dzīves kvalitātei.

Apzināties miega nozīmi un jēgu ir ļoti svarīgi tam, lai varētu izmantot ieguvumu no tā. Visi zinām, cik svarīgi ir pareizi izgulēties, taču vai tiešām zinām, kā to izdarīt? Miega laikā atpūšas ne tikai mūsu ķermenis, bet arī prāts: naktī notiek dažādi īslaicīgas atmiņas procesi, smadzenes apstrādā dienas laikā iegūto informāciju un iniciē procesus, kuri vajadzīgi tam, lai jau nākošajā rītā pamodušies varētu veikt ikdienas darbus.

Cik miega vajag cilvēkam?

Viens no vissvarīgākajiem jautājumiem ir, cik miega vajag cilvēkam. Atbilde uz šo jautājumu nav vienkārša, vajadzīgais miega daudzums ir individuāls, atkarīgs no vairākiem faktoriem. Piemēram, vecums ir ļoti svarīgs kritērijs izvēloties miega režīmu. Visi zina, ka bērniem miegu vajag vairāk nekā pieaugušajiem: bērni daudz ātrāk  uzlabo viņu garīgās, sociālās un motoriskās prasmes, tāpēc viņu smadzenēm vajag ilgāku laiku apstrādāt visu dienas laikā iegūto informāciju. Citādāk sakot, jo vairāk zinām ,jo mazāk miega mums vajag:

  • zīdaiņiem vajag 11-14 stundu miega;
  • skolas vecuma bērniem vajadzētu gulēt 9-11 stundas;
  • pusaudžiem pietiek 8-10 stundu miega;
  • pieaugušajiem - 7-9 stundu miega.

Runājot pat miega stundu skaitu, ir svarīgi saprast, ka miega laiks ir skaitāms vienai diennaktij. Miega režīmam jābūt regulāram un nepārtrauktam, jo trūkumu kompensēt nav iespējams. Ja jūtaties noguris un Jums ir brīva stundiņa, īss snaudiens vienmēr ir laba ideja. Vislabāk miega laiku plānot, tādā veidā organisms vieglāk pieradīs un būs vieglāk ne tikai aizmigt, bet arī pamosties no rīta enerģiskam.

Kā gulēt labi?

Labs miegs - tā ir apzināšanās, kad saprotam, cik vajadzīgs ir dziļš un mierīgs miegs, pēc kura pamostamies atpūtušies un pilni enerģijas. Diemžēl labi izgulēties ne vienmēr sanāk. Tas var iespaidot vairākus faktorus: uzturs, veselības stāvoklis vai pat vismīļākais vakara filmu vai grāmatas žanrs. Tomēr visi vienbalsīgi piekrīt, ka, gribot gulēt labi, vissvarīgākais ir parūpēties par ērtību guļamistabā. Pie šī viedokļa pieturas arī miega pētnieki, kuri kā vienu no svarīgākajiem aspektiem izšķir mugurkaula stāvokli miega laikā.

Tātad, vissvarīgākais, vēloties labi izgulēties, ir nevis gultas lielums vai gultas veļas krāsa. Ja slikti guļat, vispirms paskatieties uz savu spilvenu. Tieši spilvens ir atbildīgs par pareizu mugurkaula stāvokli miega laikā, bet tikai ērti guļot varam izgulēties un labi atpūsties. Spilvenu vajadzētu mainīt pēc rekomendācijām, tāpat to vēdināt ārpusē un mazgāt spilvendrānu.

Tāpat ļoti svarīgs ir līdzens pamats. Ja matraci varam izvēlēties pēc saviem ieskatiem: mīkstāku vai cietāku, runājot par gultas veļu, kompromisu nevar būt. Gultas veļai jābūt pazreizajam izmēram, jo tikai tādā veidā tā turēsies ērti un nesarauksies - kaut arī tās būtu nelielas krokas, organismam atpūtas laikā tās ir ļoti jūtamas un izsauc diskomforta sajūtu. Ja guļat nemierīgi, izvēlieties gultas veļu ar gumiju un tik tiešām sajutīsiet atšķirību. 

Tāpat miegam ļoti svarīga ir vides temperatūra. Kad mēs guļam, organisms regulē ķermeņa temperatūru, lai būtu ērti. Taču, lai organisms varētu pareizi izpildīt savas funkcijas, gultas veļai jābūt elpojošai. Pretējā gadījumā notiek saskaršanās ar svīšanu, pārkašanas problēmas, jūtama nepatīkama auksta drēgnuma sajūta - tass viss traucē miegam.

Parūpējieties par piemērotu gultas veļu - tas ir vissvarīgākais faktors vēloties labi izgulēties.

Saistītās preces

avatar