Gultas veļas izpārdošana, atlaide līdz 40%!

10 mīti par gultas veļas kopšanu

Mēs visi vēlamies gulēt mierīgi un ērti, taču tam ļoti lielu iespaidu atstāj pareiza gultas veļas kopšana. Ja mēs pienācīgi nerūpēsimies par savu gultas veļu, pat visdārgākie un mīkstākie audumi pēc mazgāšanas būs cieti, raupji un var izraisīt ādas kairinājumu. Ne mazāk svarīga ir saglabāt gultas veļas estētisko izskatu, taču daudzi cilvēki joprojām seko nepamatotiem mītiem mājas tekstilizstrādājumu kopšanā. Šajā rakstā atspēkosim mītus par gultas veļas kopšanu - tas palīdzēs jums par to labi rūpēties un nodrošinās labu atpūtu.

Mīts #1: Gulta jāsaklāj, tiklīdz esat piecēlies.

Gultas saklāšana patiešām palīdz uzturēt guļamistabā sakārtotības sajūtu, taču tas nav labākais risinājums, ja vēlaties, lai jūsu gultas veļa būtu tīra! Miega laikā mēs zaudējam līdz pat puslitram šķidruma, un gultas veļa to visu uzsūc. Ja saklājat gultu, tiklīdz pieceļaties, mitrumam nav laika iztvaikot, tāpēc mitrums uzkrājas audumā, kas ir ideāla augsne baktērijām. Šī iemesla dēļ mēs iesakām atstāt gultas veļu izžūt vismaz pāris stundas pēc gulētiešanas, pirms saklājat gultu. Ja nav laika un vēlaties, lai gulta izskatās glīta, uzklājiet gultas pārsegu un salieciet to atpakaļ pret kājgali. Spilvenus sapuriniet, bet tos nepārklājiet, lai audums varētu izžūt.

Mīts #2: Izmantojot virsmatraci, lai nav jātīra matracis

Virsmatracis pasargā matraci no nodiluma, taču tas nevar aizsargāt pret putekļu ērcītēm un citiem alergēniem. Šī iemesla dēļ matraci ieteicams tīrīt ik pēc sešiem mēnešiem neatkarīgi no tā, vai izmantojat virsmatraci vai ne. Vai tas nozīmē, ka nav vērts izmantot virsmatraci? Jebkurā gadījumā virsmatracis palīdz uzturēt gultas higiēnu un aizsargā jūsu matraci no mitruma un putekļiem, taču tas nav visvarens.

Mīts #3: Augsta mazgāšanas temperatūra nogalina visas baktērijas

Augsta mazgāšanas temperatūra palīdz iznīcināt dažas baktērijas, taču pievērsiet uzmanību gultas veļas kopšanas ieteikumiem. Mazgāšanas temperatūra atšķiras atkarībā no auduma, piemēram, flaneļa gultas veļu var mazgāt augstā temperatūrā. Tomēr ir nepieciešams lietot mazgāšanas līdzekli, jo karstums nevar iznīcināt visus mikrobus, bet speciālie mazgāšanas līdzekļi palīdz uzturēt labu higiēnu.

10 mīti par gultas veļas kopšanu | Gultas vela | Nostrahome.ee

Mīts #4: Spilveni nav jāmazgā

Pat ja spilvena audumam tieši nepieskaraties, arī tas ir jāmazgā, tikai retāk. Pat ja bieži maināt un mazgājat spilvendrānas, periodiski jārūpējas arī par pašu spilvenu. Dažiem spilveniem ir noņemams virsējais audums (impils), lai pildījumu varētu viegli izņemt un izmazgāt. Ja spilvens nav atverams, tad tas nav mazgājams, tāpēc to būtu jānomaina. Arī spilvena žāvēšana saulē ir labs veids, kā nodrošināt pareizu higiēnu - saules stari palīdz iznīcināt baktērijas.

Mīts #5: Spilvendrānas ir bieži jāmazgā

Lai gan var atrast padomu, kas iesaka biežāk mazgāt spilvendrānas, tās, iespējams, nav netīrākā jūsu gultas veļas daļa. Jā, spilvendrāna uzsūc kosmētikas līdzekļu paliekas, bet patiesībā palags uzsūc visvairāk: sviedri, atmirušās ādas šūnas utt. Tāpēc sega vienmēr ir vistīrākā, bet tas nenozīmē, ka to nevajadzētu mazgāt. Visērtāk ir izmantot gultas veļas komplektus un mazgāt tos vienlaikus, lai gulta būtu tīra un svaiga.

Mīts #6: Žāvēšana saulē paātrina gultas veļas nolietošanos

Ja gultas veļu žāvējat saulē, tā var patiešām izbalēt. Tomēr, runājot par tīrību, tā ir patiešām laba metode, kā saglabāt to svaigu un tīru. Vieglas, maigas krāsas gultas veļas komplekts neizbalēs saulē, un pēc žāvēšanas brīvā dabā audums būs svaigs un patīkams. Taču žāvēšana saulē patiešām var sabojāt tumšas vai spilgtas krāsas gultasveļu, taču tas ir saistīts tikai ar estētisko izskatu, nevis paša auduma nodilumu.

Mīts #7: Gultas veļu vislabāk ir žāvēt veļas mašīnā

Daudzi uzskata, ka žāvēšana augstā temperatūrā palīdz saglabāt gultas veļu tīru. Tomēr žāvēšanas laikā nav iespējams sasniegt pietiekami augstu temperatūru, lai iznīcinātu visas baktērijas. Turklāt tas nav nepieciešams, jo mazgāšanas līdzeklis palīdz likvidēt visus netīrumus. Tāpēc principā nav lielas nozīmes, kādu žāvēšanas metodi izvēlaties, taču atcerieties, ka karstā žāvēšana var sabojāt dažu veidu audumus.

10 mīti par gultas veļas kopšanu | Gultas vela | Nostrahome.ee

Mīts #8: Gultas veļa nav bieži jāmazgā, jo tā zaudēs savu maigumu.

Nav nekā labāka par mīkstu un maigu gultas veļu. Tomēr reta mazgāšana nav veids, kā to nodrošināt, jo gultas veļā var uzkrāties netīrumi un baktērijas - ar neapbruņotu aci tās nav redzamas, taču tās var kaitīgi iedarboties uz ādu. Gultas veļu labāk mazgāt biežāk, taču nepārspīlējiet ar mazgāšanas līdzekļa un veļas mīkstinātāja daudzumu - ķīmiskās vielas, kas netiek pilnībā izskalotas, uzkrājas audumā un sacietē, turklāt var kairināt jutīgāku ādu.

Mīts #9: Gultasveļas mazgāšanai jāizmanto spēcīgs mazgāšanas līdzeklis.

Daudzi uzskata, ka gultas veļas tīrības nodrošināšanai ir jāizmanto spēcīgi mazgāšanas līdzekļi. Tomēr tas nav labākais veids, kā kopt savu gultas veļu: šāda mazgāšanas līdzekļa intensīvā iedarbība var sabojāt auduma īpašības un estētiku vai pat pilnībā sabojāt plānāku gultas veļas komplektu. Gultas veļas mazgāšanai vislabāk izvēlēties maigus vai dabīgus mazgāšanas līdzekļus vai arī izmantot bērnu gultas veļai paredzētus mazgāšanas līdzekļus, kas ir saudzīgi, bet efektīvi noņem netīrumus un palīdz efektīvi saglabāt audumu tīrību.

Mīts #10: gultas veļa jāmazgā atsevišķi

Patiesībā šādas prasības nav, taču bieži vien tā ir ērtāk. Jūs varat mazgāt gultas veļu ar citām drēbēm, ja tās nav ļoti netīras. Piemēram, gultas veļu noteikti var mazgāt kopā ar pidžamām vai apakškleitām. Protams, ņemiet vērā krāsas un izmantoto mazgāšanas līdzekli: baltai gultasveļai ieteicams izmantot īpašu mazgāšanas līdzekli, kam piemīt balinošas īpašības.

avatar