Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Alerģijas rašanās cēloņi un gultas veļa

Galvenā alerģiju „sezona“ ilgst no pavasara beigām līdz vasaras vidum, taču daudzi nepatīkami alerģijas simptomi rodas visa gada garumā. Nav vērts atmest ar roku, jo alerģijas cēlonis var būt tuvāk, nekā jūs domājat – jūsu gultā. Jā, sapratāt pareizi, alergēni var slēpties tur, kur pavadāt vismaz trešdaļu sava diennakts laika! Īsi apspriedīsim, kāpēc gultas veļa var izraisīt alerģiju un kā ar to cīnīties.

Putekļu ērcītes

Visticamāk esat dzirdējuši par putekļu ērcītēm – tie ir mikroskopiska izmēra kaitēkļi, kas izraisa alerģiskas reakcijas uz elpceļiem. Šīs ērcītes ir sastopamas daudzviet, taču tām īpaši patīk dzīvot vecā gultas veļā, kas ir pilna ar atmirušajām ādas šūnām un sviedriem – tā ir šo dzīvo būtņu barība. Putekļu ērcītes dzīvo arī dūnu segās un spilvenos, tāpēc ieteicamas tos bieži nomainīt.

Pareiza gultas veļas kopšana palīdzēs novērst alerģiskas reakcijas pret putekļu ērcītēm. Regulāri mazgājiet to un labi izžāvējiet. Kokvilnas gultas veļa labi izlaiž gaisu un iztvaiko mitrumu, padarot to lieliski piemērotu gulēšanai. Bet segu un spilvenu izvēlaties no šķiedras, kas nav piemērota mikroorganismiem, piemēram, bambusa šķiedras.

Pelējums

Pelējums ir ārkārtīgi spēcīgs alergēns, kam var būt pat ļoti nopietnas sekas veselībai. Diemžēl bieži pelējumu iztēlojamies uz sienas un viegli pamanāmu. Gultas piederumos pelējums var paslēpties un būt pilnīgi neredzams. Šis alergēns biežāk sastopams gultas piederumos, kas atrodas mitrās vai retāk izmantotās vietās, piemēram, lauku mājās. Tāpēc ieteicams izvēlēties gaisa caurlaidīgu auduma gultas veļu un to pareizi vēdināt un uzturēt. Izvairieties no mitruma un vienmēr labi izžāvējiet izmazgāto gultas veļu. Bet uz laiku neizmantotos gultas piederumus uzglabājiet speciālos maisiņos, lai pasargātu no mitruma iekļūšanas un uzkrāšanās vidē.

Tāpat atcerieties, ka gultas piederumi ir jāmaina diezgan bieži. Sega vai spilvens patiešām nevar kalpot vienlīdz labi veselu gadu desmitu, tāpēc nav vērts ar to mocīties. Un savlaicīga gultas piederumu nomaiņa ļaus daudz vieglāk pasargāt sevi no alergēniem, piemēram, pelējuma.

Alerģijas rašanās cēloņi un gultas veļa | Gultas veļa | Nostra

Mājdzīvnieki

Ja jūs ciešat no alerģijām, jums nevajadzētu ļaut mājdzīvniekam kāpt uz gultas vai nevajadzētu mājdzīvnieku vispār. Izklausās skumji, bet tā ir patiesība. Gultas veļu „piesārņo“ pat alerģiskiem cilvēkiem piemērotas šķirnes: mājdzīvnieku spalvas, siekalas, blaugznas – tas viss nokļūst uz gultas veļas un uzkrājas tajā. Piesārņojumu ar neapbruņotu aci neredzēsi, taču pat hipoalerģiska gultasveļa, ja ļausi mājdzīvniekam uz tās uzkāpt, ātri kļūs ārkārtīgi alerģiska.

Ķīmiskās piedevas

Jāatzīst, ka mums apkārt ir tik daudz ķīmisku vielu. No tīrīšanas līdzekļiem līdz smaržām, matu veidošanas līdzekļiem vai gaisa atsvaidzinātājiem. Tas viss ļoti ietekmē imunitāti, un tam ir neskaitāmi stimuli. Un daudzas ķimikālijas uzkrājas nevis citur, bet jūsu gultas veļā: uz tās paliek matu veidošanas līdzekļi, smaržu atlikumi un gaisa atsvaidzinātāja pilieni... 

Ir divas izejas: atteikties no ķimikālijām vai bieži mazgāt gultas veļu. Tikai pēc otrā varianta izvēles pievērsiet uzmanību mazgāšanas līdzeklim un atcerieties, ka mazāk dažreiz ir vairāk. Jā, mēs runājam par dabīgo šķiedru gultas veļu: kokvilnas, satīna, audekla, flaneļa u.c. – šādai gultas veļai pat nevajag lietot veļas mīkstinātāju vai arī pietiek ar pavisam nelielu tā daudzumu!

Mikroorganismi

Nebaidieties, taču gultas veļā var dzīvot dažādi mikroorganismi. No vīrusiem un mikrobiem līdz īpaši maziem kaitēkļiem – tiem visiem patīk slikti kopta gultas veļa. Tas liek uzturēt kārtību un tīrību, kas arī palīdzēs novērst alerģiju. Īpaši tas attiecas uz vasaru, jo pa atvērtiem logiem mājā iekļūst ziedputekšņi vai mikrokaitēkļi. Ziemā ir lielāka nepieciešamība nodrošināties pret vīrusiem un mikrobiem, kas var nokļūt uz gultas, saskaroties ar apģērbu.

Vislabāk izvēlēties gultas piederumus, kas nav piemēroti dažādiem mikroorganismiem. Šādas īpašības raksturo bambusa šķiedra, kapoks, mūsdienīgas sintētiskās pildvielas.

Saistītās preces

avatar