Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Kā rīkoties, ja bērnam ir nemierīgs miegs?

Miegs ir īpaši svarīgs visu vecumu mazuļiem. Un mazie guļ daudz: zīdaiņi var gulēt līdz 16 pat stundām, miega laiks bērnam pieaugot joprojām sasniedz 9 stundas ap 12 gadu vecumu. Ja pamanāt, ka bērns vai mazulis guļ nemierīgi, vispirms meklējiet iemeslu - gultā. Pareizas izvēles ir daudz svarīgākas, nekā jūs varētu domāt. Tātad, kā nodrošināt, lai bērnu atpūta miega laikā būtu mierīga un kvalitatīva? 

 

Dabiska gultas veļa

Viens no biežākajiem bērnu nemierīgā miega cēloņiem ir pārkaršana. Pieaugušie zina, kā perfekti regulēt temperatūru, savukārt bērni to vēl nespēj izdarīt gulēšanas laikā. Šo iemeslu dēļ mazajiem ieteicams izvēlēties tikai dabīgu gultas veļu, jo tā ir elpojoša un lieliski absorbē mitrumu, aizsargā pret "aukstu sviedru" sajūtu miega laikā.

Miega laikā bērni daudz kustās, taču dabīgā gultasveļa neļaus tiem pārkarst vai salt, tāpēc tā ir vispiemērotākā izvēle. Īpaši piemēroti ir dažādi kokvilnas audumi, lins. Sintētiskās šķiedras pasliktina gaisa caurlaidību, un šķiet, ka ķermenis tiek izolēts, tāpēc ar šādu gultas veļu bērns daudz grozīsies un ātri pamodīsies.

 

Mīksta bērnu gultas veļa

Visiem mazajiem patīk maigums un mīkstums, jo īpaši tas ir svarīgi zīdaiņiem. Bērnu āda ir daudz maigāka, salīdzinot ar pieaugušo, un tāpēc tā ir jutīgāka pret dažādiem kairinājumiem, alerģiskām reakcijām vai infekcijām. Ir ļoti svarīgi, lai izvēlētā gultas veļa būtu mīksta un tāda paliktu arī pēc mazgāšanas.

Pret alerģiskām reakcijām un bez raupjām virsmām vislabāk izvēlēties dabiskās šķiedras gultas veļu. Tā nodrošinās, lai bērns jūtas ērti, var mierīgi aizmigt, nejūt kutēšanu vai citus kairinošus efektus. Pievērsiet uzmanību arī tam, kā tiek aizvērti bērnu gultas segas pārklāji - nedrīkst būt pogu, atvērtu rāvējslēdzēju vai citu asu un cietu detaļu.

Kokvilna, satīns, flanelis ir lieliski piemēroti, un šāda gultas veļa paliks mīksta arī pēc mazgāšanas. Ja pēc mazgāšanas vēlaties mīkstu un pūkainu gultasveļu, nepārspīlējiet ar temperatūru: pietiks ar mazgāšanu 40 °, un, lai novērstu baktērijas, nepieciešams gludināt bērnu gultas veļu. Gludināšana arī piešķirs audumam virsmai papildu gludumu.

 

Bērnu gultas veļas izmērs

Tas var šķist nenozīmīgi, taču ne velti bērnu gultas veļai ir vairāki izmēru standarti. Piemēram, pašiem mazākajiem gultas veļai būtu jābūt 100x130 cm, un nedaudz vecākiem bērniem un pusaudžiem gultas veļas izmēriem būtu jābūt 90x200 cm. Optimāla izmēra izvēle ir svarīga, jo bērni miega laikā veic daudzas kustības, un liela izmēra gultas veļa var tās ierobežot - tā būs smagāka, tā var savīties vai sākt slīdēt no gultas malas. Tas viss parasti noved pie tā paša iznākuma - pamošanās.

Pareiza gulta veļa, kas ir viegla, nodrošinās bērnam mierīgu miegu. Ja jums ir šaubas par segas termiskajām īpašībām, ir iespējams izmantot papildus pledu - tos īpaši iecienījuši bērni, un, ja ir pārāk silti, mazulis varēs noņemt pledu pats gulēšanas laikā.

 

Bērnu palags - ar gumiju

Pārlūkojot bērnu palagu klāstu, atradīsies patiešām atšķirīgu piedāvājumu, bet palags ar gumiju ir viena no labākajām izvēlēm bērnam. Pat ja mazie guļ nemierīgi vai, kad viņi no rīta pieceļas un viņiem patīk spēlēties, lēkājot pa gultu, bērnu palags ar gumiju vienmēr paliks savā vietā. Tas ir ļoti ērts un praktisks.

Turklāt palags ar gumiju veido mīkstu, maigu (ja izvēlaties kokvilnas šķiedras izstrādājumu) un vienmērīgu pamatni, tāpēc bērni var gulēt mierīgāk. Retāka būs iespēja, ka tiks nogulēta viena vai otra ķermeņa daļas. Ja palags saburzās, galu galā visa virsma būs neērta. Un, ja bērns nepārvietojoties, var rasties sāpes. Pamostoties šādas sajūtas neatceramies, bet tās ļoti kaitē vispārējai miega un atpūtas kvalitātei.

Saistītās preces

avatar