Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Ar ko kapoka šķiedra ir tik īpaša?

Izvēloties gultas piederumus, iespējams, ir nācies redzēt šo nedaudz neparasto nosaukumu. Kapoka šķiedru izmanto segām, spilveniem, to var izmantot gultas pārklāju mīkstināšanai, tāpat tā ir lieliski piemērota arī bērnu gultai un dažreiz tiek izmantota rotaļlietu pildīšanai. Bet vai zināt, ar ko šī šķiedra ir īpaša un kādas ir tās īpašības? Aicinām par kapoka šķiedru uzzināt vairāk – tā ir viena no labākajām izvēlēm kvalitatīvam un mierīgam miegam.

Kā tiek iegūta kapoka šķiedra?

Jāsāk ar to, ka šī šķiedra ir pilnīgi dabiska un nāk no augu valsts, tā tiek iegūta no īstā kapoka koka augļiem. Tie ir savvaļas koki (tos audzē kokmateriālu iegūšanai tikai Dienvidaustrumāzijā), kuru šķiedra tiek savākta tikai ar rokām un ir diezgan grūti vērpjama. Tomēr tas noteikti ir pūļu vērts, jo kapoks ir vieglākā dabiskā šķiedra pasaulē, tā ir pat 8 reizes vieglāka par kokvilnu! Viegluma noslēpums ir gaiss, kas veido pat 80 procentus no šīs šķiedras. Tātad, ja vēlaties gulēt gluži kā mākoņos, kapoka šķiedras spilvens un sega ir pats labākais komplekts.

Interesanti, ka kapoka šķiedru savu īpašību dēļ vispirms izmantoja nevis gultas piederumu ražošanai, bet gan glābšanas vestēm – piemēram, tām, kas parādījās slavenajā „Titānikā“, alpīnistu apavu siltināšanai u.tml. Mūsdienās sintētika ir kļuvusi par lētāku alternatīvu, tāpēc kapoka šķiedras priekšrocības tiek izmantotas tur, kur nepieciešams komforts un dabiskums.

 

 

Kapoka šķiedras īpašības

Kapoka šķiedra ir ne tikai dabiska un neticami viegla, bet arī hidrofoba – tā neuzsūc šķidrumu, tas vienkārši notek. Šo īpašību nodrošina plāna vaska kārtiņa, ar kuru dabīgi ir pārklāta kapoka šķiedra – tā nodrošina lielisku aizsardzību pret mitrumu. Tāpēc kapoka gultas piederumi ir lieliski piemēroti tiem, kas daudz svīst, bērniem un slimniekiem. Audums neuzsūc mitrumu, tādējādi izvairoties no auksto sviedru sajūtas miega laikā, kas noteikti nav patīkami.

Turklāt kapoka šķiedra nodrošina lielisku gaisa plūsmu un ne tikai – tā automātiski regulē temperatūru, līdzīgi kā vilna: aukstumā jūs jutīsities silti, un, kad būs karsts, liekais siltums iztvaikos vidē. Šis process ir saistīts ar šķiedras iekšpusē esošajām gaisa kabatām un nodrošina komfortu miega laikā.

Dūnu sega vai spilvens bieži tiek minēts kā labākā izvēle, taču patiesība ir tāda, ka mūsdienu tirgū ir ārkārtīgi grūti kontrolēt šādas šķiedras izcelsmi, tāpēc ražotāji nevar garantēt gultas piederumu kvalitāti. Ar kapoka šķiedru viss ir daudz vienkāršāk – tā ir vienkārša, ekoloģiska un augu valsts, tāpēc vienmēr atbilst prasībām. Citiem vārdiem sakot, nav vajadzības izmantot jebkāda veida ķīmisko apstrādi, tieši otrādi – tā var mainīt šķiedras īpašības uz sliktāko pusi. Rezultātā kapoka sega vai spilvens vienmēr būs patiesi dabīgs produkts.

Un ļoti svarīgi ir nodrošināt labas gultas piederumu īpašības. Dabīgās augu šķiedras neizraisa alerģiskas reakcijas, to hipoalerģisko īpašību dēļ tajās nevairojas putekļu ērcītes un citi parazīti. Tātad, izvēloties kapoka šķiedras izstrādājumus, vienmēr varat tiem uzticēties, jo šai šķiedrai visas īpašības piemīt dabiski.

Kapoka gultas piederumu kopšana

Var teikt, ka kapoka segas vai spilvena vienīgais mīnuss ir nedaudz sarežģītākā kopšana, taču no tā noteikti nav jābaidās. Ja ievērosiet dažus vienkāršus noteikumus, kapoka produkti kalpos ilgu laiku un lieliski saglabās savas īpašības.

Kapoka segas un spilvenus var mazgāt. Ieteicams izvēlēties mazgāšanas programmu ar 60°C  temperatūru, kas ir īsa, bet diezgan intensīva un beigās labi izgriezīs tos. Pēc mazgāšanas kapoka gultas piederumus ieteicams ievietot žāvētājā un izvairīties no tā, ka tie ilgstoši ir slapji – tādējādi šķiedras var salipt un kļūt smagākas.

Žāvētājā izvēlieties 30–40 minūšu programmu ar lielu karstumu. Beidzoties programmai, gultas piederumus izņemiet, ļaujiet tiem atdzist un ievietojiet tos vēlreiz žāvētājā tai pašā programmā. Šis process jāatkārto, līdz gultas piederumi ir pilnībā izžuvuši. Atkarībā no žāvētāja un izvēlētās programmas parasti pietiek ar 2–3 cikliem.

Šāda specifiska mazgāšana ir nepieciešama tā hidrofobitātes dēļ – kapoks neuzsūc ūdeni, tāpēc tas uzkrājas ap šķiedru molekulām un nav cita veida, kā dabūt laukā ūdeni, kā vien to iztvaicējot. Gultas piederumu mazgāšana nav bieža, tāpēc tas patiešām ir neliels apgrūtinājums, salīdzinot ar kapoka šķiedras gultas piederumu priekšrocībām. Kapoka gultas piederumus vajadzētu mazgāt tikai tad, ja uz tiem parādījušies traipi vai tie ir aplieti, profilaktiska mazgāšana nav nepieciešama, jo šajā šķiedrā nevar dzīvot parazīti.

Saistītās preces

avatar