Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Ekoloģiski gultas piederumi – apzināta izvēle

Mūsdienās mēs ne tikai bieži runājam, bet arī domājam par ekoloģiju. Gultas piederumi nav izņēmums, vēlēdamies pieņemt apzinātu lēmumu un skaidri saprast, kādu ietekmi katrs no mums var atstāt uz dabu, izvēloties tikai ekoloģiskus produktus. No otras puses, šādi gultas piederumi ir draudzīgi ne tikai dabai, bet arī mums pašiem. Vai esat kādreiz aizdomājušies, ka videi draudzīga izvēle var nest arī papildu personīgos ieguvumus?

Kāpēc ir svarīgi izvēlēties ekoloģiskos gultas piederumus?

Par ekoloģijas jautājumiem daudz runā gan medijos, gan skolās vai pat personīgajā telpā. Mēs ļoti bieži par to domājam, pērkot pārtiku vai izvēloties automašīnu, taču tekstilizstrādājumi noteikti nav izņēmums. Padomājiet par to, cik daudz tekstilizstrādājumu mēs lietojam ikdienā, sākot ar apģērbu un beidzot ar mājas interjera detaļām. Un gultas piederumi ir svarīga sastāvdaļa, tad kāpēc gan neapsveram jaunu, videi draudzīgu gultas piederumu komplektu?

Agrāk, izvēloties gultas veļu, prioritāte bija tās izskats. Par laimi laiki ir mainījušies un pircēji kļuvuši apzinīgāki. Arvien biežāk meklējam kvalitāti, ilgmūžību, izturību, ērtumu un ekoloģiskie kritēriji izvēlē arī nedrīkstētu būt izņēmums. Jo īpaši tāpēc, ka, runājot par gultas veļu, visu ir diezgan viegli apvienot.

Salīdzinoši lielu daļu savas dzīves pavadām gultā, tāpēc ir dabiski, ka jāmeklē tie produkti, kas palīdz nodrošināt kvalitatīvu miegu. Gultas veļas klāsts ir patiešām liels: tiek piedāvātas ne tikai daudzas krāsas un raksti, bet arī pilnīgi dažādas šķiedras un audumi, kā arī cenas. Stereotipiski tiek uzskatīts, ka ekoloģiskā gultas veļa ir dārgāka, taču patiesībā tas tā nav vienmēr. Īpaši, summējot visus ieguvumus, kļūst skaidrs, ka ekoloģiskā gultas veļa ir pat lētāka. Kāpēc? Tūlīt atklāsim!

Ekoloģiski gultas piederumi – apzināta izvēle | Gultas Veļa | Nostra.lv

Kādu gultas veļu sauc par ekoloģisku?

Atšķiras ne tikai ražošanas, bet arī audzēšanas procesi, tāpēc ekoloģiskā pieeja aptver visu, kas ir saistīts ar gultas veļas rašanos: tās ceļu no idejas līdz mūsu mājām. Šeit dažas galvenās atšķirības:

  • Kokvilnu, linu, bambusu un citus augus šķiedras ražošanai audzē, novāc un pārstrādā videi draudzīgā veidā;
  • Augu šķiedru audzēšanai netiek izmantoti toksiski pesticīdi, visos ražošanas procesos tiek samazināta ūdens izmantošana;
  • Audumu ražošanā netiek izmantotas kaitīgas vielas;
  • Ekoloģiskā gultas veļa ir apzīmēta ar marķējumiem. Mūsu klāstā atradīsiet OEKO-TEX® 100 marķējumu, kas pamato atbilstību noteiktiem ekoloģiskiem rādītājiem.

Šķiet vienkārši, taču ekoloģiskai gultas veļai ir milzīga ietekme visā pasaulē. Dzeramā ūdens daudzviet pasaulē ir maz, tādēļ, saimniecībās patērējot mazāk, ietekme uz vidi ir īpaši liela. Videi draudzīgās saimniecībās netiek izmantoti arī pesticīdi, tāpēc gruntsūdeņi ir mazāk piesārņoti. No otras puses, izmantojot ilgtspējīgas metodes, tiek iegūta augstas kvalitātes un veselībai nekaitīga šķiedra. Tātad ieguvumi ir divējādi.

Ekoloģijas priekšrocības miegam

Ekoloģiskā gultas veļa nesatur dažādas piedevas, piemēram, pesticīdus, smagos metālus, balinātājus u.c. Ārēji atšķirība ir grūti pamanāma, taču ekoloģiskā gultas veļa ir tīrāka, tāpēc neizraisa alerģiskas reakcijas, ādas niezi, dažādas elpceļu saslimšanas. Pieaugušā ķermenis var būt diezgan izturīgs, bet, ja runa ir par bērniem vai cilvēkiem, kas cieš no alerģijām, ekoloģiskā gultas veļa ir obligāta izvēle, nevis alternatīva. Tikai ķīmiski tīra gultas veļa nodrošina patiesi mierīgu un kvalitatīvu miegu.

Ja vēl nepārliecina fakts, ka ekoloģiska gultas veļa ir ne tikai videi draudzīgāka, bet arī veselīgāka, jums arī jāapzinās tās ērtības. Gultas veļas komplekti, kas izgatavoti bez kaitīgām ķīmiskām piedevām, ir maigāki un mīkstāki, padarot tos ērtākus gulēšanai. Turklāt tie labāk izlaiž gaisa plūsmas, jo tajos dabiski ir vairāk gaisa spraugu, kas nodrošina aizsardzību pret pārkaršanu un nepatīkamu (piemēram, sviedru) smaku uzkrāšanos gultas veļā.

Ekoloģiski gultas piederumi – apzināta izvēle | Gultas Veļa | Nostra.lv

Augstāka kvalitāte

Ekoloģiskā gultas veļa ir kvalitatīvāka un to nemaz nav grūti izskaidrot. Tas viss ir saistīts ar izmantotajām metodēm, piemēram, kokvilnas novākšanu ar rokām, kas nodrošina, ka raža paliek neskarta – tehnika diemžēl to nevar garantēt. Maigums atmaksājas, jo, sabojājot auga daļas, izdalās eļļas, un pēc tam tiek izmantotas ķīmiskas piedevas, lai tās noņemtu. 

Ķīmiskās vielas bojā gan šķiedru, gan no tās izgatavoto audumu, tāpēc videi draudzīga gultas veļa noteikti kalpos ilgāk un būs izturīgāka. Kopumā no ilgtermiņa perspektīvas ekoloģiska gultas veļa ir ekonomiski izdevīgāks risinājums, kas ļaus ietaupīt. Lai gan, runājot par miega kvalitāti, ieguldījums ir katra centa vērts!

Esam snieguši daudzus argumentus ekoloģiskās produkcijas izvēlei, ko atradīsi arī mūsu veikalā. Pievērsiet uzmanību izmantotajam marķējumam (OEKO-TEX® 100) – tas ļaus viegli atpazīt produktus, kuriem nav negatīvas ietekmes uz veselību.

Saistītās preces

avatar