Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kas ir tik īpašs kamieļu vilnā?

Mūsu valstī aitu vilna ir viena no populārākajām dzīvnieku izcelsmes šķiedrām. Mēs visi zinām, ka šī vilna ir ārkārtīgi silta un to iegūst, ķemmējot un cirpjot aitas. Faktiski tas šķiet tik ierasti, ka tas vairs nepārsteidz. Bet kamieļu vilna pēc sava nosaukuma šķiet patiesi eksotiska. Mēs aicinām jūs uzzināt vairāk par šo unikālo šķiedru un atklāt tās īpašības.

Kas ir kamieļu vilna?

Sāksim ar šīs šķiedras izcelsmi. Tātad kamieļu vilna ir dzīvnieku izcelsmes šķiedra, kas iegūta no kamieļu kažokādām (spalvas). Visbiežāk izmantotā ir Baktrijas kamieļu vilna, kas ir visbiežāk sastopami Mongolijas stepēs no Turcijas līdz Ķīnai un pat Sibīrijai. Šie kamieļi ir ar garāku spalvu, tāpēc tie izskatās nedaudz atšķirīgi no tiem kamieļiem, ko daudzi varbūt ir redzējuši atvaļinājumu piedāvājumu fotoattēlos. Tiem ir divi kupri un viņi izceļas ar mirdzošu zelta nokrāsu.

Šķiedrai tiek izmantots tā saucamais aizsargpārklājums un pavilna. Atkarībā no izejvielām atšķiras arī kamieļu vilnas kvalitāte - rupjo šķiedru iegūst no augšējiem matiem, ko parasti sajauc ar citām šķiedrām, kas piešķir tai unikālas īpašības. Pavilna ļauj iegūt ārkārtīgi mīkstu, maigu un patīkamu šķiedru, ko audumam var izmantot arī vienu pašu.

Kā iegūst kamieļu vilnu?

Mainoties laikapstākļiem un tuvojoties aukstajai sezonai, kamieļiem aug silts aizsargājošs slānis, kas pastiprinās ar katru ziemas dienu, aizsargājot tos no sliktiem laikapstākļiem, vēja, mitruma un aukstuma. Mainoties sezonai, kamieļi nomet siltas kažokādas un gatavojas karstumam. Selekcionāri zina, kad šis process sāksies un beigsies, tāpēc viss, kas viņiem jādara, ir...jāsavāc kažokādu un jāapstrādā to.

Interesanti, ka pat šajos rūpniecības laikos, kad jebkurā brīdī ir jāiegūst šķiedra, dabīgās kamieļu vilnas kolekcija joprojām pastāv un tiek plaši izmantota. Mēdz teikt, ka sezonas laikā jūs varat vienkārši doties līdzi ganāmpulkam un savākt vilnas gabalus. Un tās patiesībā ir daudz - viens dzīvnieks zaudē vidēji 8-10 kg kažokādas!

Savākto vilnu mazgā, šķiro, ķemmē un sagriež, līdz tā beidzot kļūst par šķiedru, kas piemērota vērpšanai. Kā jau tika minēts, atkarībā no kažokādas veida tiek iegūtas dažādas faktūras. Tomēr salīdzinoši ierobežotās Baktrijas kamieļu audzēšanas iespējas to ģeogrāfisko īpašību dēļ, rada salīdzinoši augsto cenu kamieļu vilnai, tāpēc šķiedra bieži tiek sajaukta kopā ar citām dzīvnieku vai augu izcelsmes šķiedrām, bagātinot tās ar vērtīgām īpašībām.

Kāpēc kamieļu vilna ir tik unikāla?

Viena no būtiskām šīs vilnas īpašībām ir tās termostatiskās īpašības. Tāpat kā kamieļu kažokādas, no tās vilnas izgatavotā šķiedra aizsargā un izolē no aukstuma, un karstumā, tā palīdz uzturēt vēsu ķermeņa temperatūru. Šī ir patiesi unikāla īpašība, kuras dēļ vietējie stepju ciema iedzīvotāji kopš seniem laikiem vāc kamieļu vilnu. Interesanti, ka pietiek ar cita veida šķiedru bagātināšanu ar kamieļu vilnas daļu, un arī tās īpašības tajā tiks atklātas.

Kamieļu vilna, tāpat kā citi vilnas veidi, bieži tiek krāsota, taču tās dabiskā krāsa ir ne mazāk aizraujoša. Tā ir mīksta zeltainās nokrāsa šķiedra, kurai ir īpašs dabīgs spīdums. Pateicoties savam izskatam, maigumam un mīkstumam, kamieļu vilna tiek salīdzināta ar audumiem, piemēram, kašmiru, un tiek izmantota visdažādākajos veidos. Tā ir grezna, bet diezgan reta šķiedra, kuru pasaulē augstu vērtē. Tāpēc, ja jums ir iespēja izbaudīt kamieļu vilnu, nevilcinieties un noteikti izmantojiet to!

Saistītās preces

avatar