Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Alerģija pret vilnu: mīts vai patiesība?

Droši vien mēs visi no bērnības laikiem atceramies, ka vilna „kož”. Vai šī nepatīkamā sajūta ir alerģija pret vilnu? Vai vilna vispār var izraisīt alerģiju – galu galā tā ir viena no populārākajām dabīgajām šķiedrām! Šajā rakstā mēs atklāsim visu patiesību par alerģiju pret vilnu.

Vai vilna tiešām kairina ādu?

Jā, jāatzīst, ka dabīgā vilna nav tā mīkstākā un maigākā šķiedra. Tomēr pretēji plaši izplatītam uzskatam vilna nekairina ādu, un raupjāks pieskāriens ir pat labvēlīgs, stimulējot asinsriti un sniedzot siltumu. Vilna var kairināt ādu, taču šādi gadījumi ir ļoti reti un sastopami tikai cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret lanolīnu. Lanolīns ir eļļa, kas dabiski atrodas vilnas auduma sastāvā, taču vilnas izstrādājumu ražošanā tā tiek atdalīta un izskalota, atstājot tikai ļoti nelielu daudzumu (citādi mēs varētu sajust tās smaržu, kas daudziem nav patīkama).

Tādējādi alergēns nav pati vilnas šķiedra, bet gan tajā esošais lanolīns. Alerģija pret šo materiālu ir ļoti reta, taču lanolīnu var izskalot no šķiedrām. Savukārt, pateicoties savām unikālajām īpašībām, vilna ir piemērota ikvienam un noder pat tiem, kam ir jutīga āda, kas cieš no dermatīta vai ekzēmas.

Kā izpaužas jutība pret vilnu?

Rupjas šķiedras (ne tikai vilna) var izraisīt ādas niezi, taču tā nav alerģiska reakcija. Šī jutība var izpausties arī kā izsitumi, šķaudīšana, sarkanas acis un iesnas. Tomēr mūsdienās šādas reakcijas notiek salīdzinoši reti, jo tiek izmantoti sarežģītāki vilnas apstrādes paņēmieni, kas šķiedras padara smalkākas, mīkstākas un vieglāk apstrādājamas. Papildus iespējams izvēlēties jauktos audumus: aitas vilnu jauc ar mīkstāku kazas vai cita veida vilnu, kā arī ar kokvilnu, poliesteru.

Kad vilna vēl var izraisīt alerģisku reakciju?

Lai gan vilna var vairāk vai mazāk kairināt ādu, tā pati par sevi neizraisīs alerģiju. Ja vien... jūs slikti kopjat savu vilnas gultasveļu. Iespējams, ka nepareiza vilnas kopšana var to pārvērst par alerģiju avotu.

Alerģija pret vilnu: mīts vai patiesība? | Pledi | Nostra.lv

Ja mazgājat vilnas izstrādājumus un lietojat pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa vai audumu mīkstinātāja, atlikumi var palikt vilnā un kairināt ādu. Auduma mazgāšanas līdzekļos tiek izmantotas dažādas ķīmiskas piedevas un smaržvielas, kas var izraisīt alerģiju. Kopumā vilnas gultas veļu (segas, pledus) ieteicams nemazgāt. Veļas mašīna var sabojāt šķiedras izskatu un tās īpašības, vilnas virsma kļūst saburzīta, vilnas izstrādājumi saraujas karstā ūdens ietekmē. Labākais veids, kā rūpēties par tīrību, ir ķīmiskā tīrīšana, taču arī to nevajadzētu ļaunprātīgi izmantot. Pateicoties savām dabiskajām īpašībām, vilna atgrūž visus netīrumus un neuzsūc smakas, tāpēc bieža tīrīšana vienkārši nav nepieciešama.

Kāpēc vilnas gultas veļa ir piemērota cilvēkiem ar alerģijām?

Daudzas alerģijas izraisa nevis konkrēta šķiedra, bet gan putekļu ērcītes vai citi tajā mītošie parazīti. Vilna var sniegt jums pilnīgu sirdsmieru – šis audums ir lieliski piemērots pat tiem, kam ir elpošanas problēmas un astma. Dabīgā vilna ātri uzsūc un iztvaiko mitrumu, tāpēc tās šķiedras nerada labvēlīgu vidi baktērijām, sēnītēm un putekļu ērcītēm. Tāpēc vilnas pleds ir laba izvēle ne tikai mājai, bet arī dārzam (pat retāk lietojot, audums neuzkrāj mitrumu).

Daudziem putekļi izraisa ja ne alerģiju, tad vismaz šķaudīšanu. Protams, putekļu alerģija var izraisīt arī daudz nepatīkamākus simptomus. Taču, izvēloties vilnas izstrādājumus, par to nav jāuztraucas, jo vilnas šķiedras uzsūc daudz mazāk putekļu, salīdzinot ar dūnām vai spalvām. Tas padara vilnas gultas veļu par lielisku izvēli alerģijas slimniekiem. Vilnas sega ne tikai nodrošinās jums siltumu un komfortu, bet arī neizkliedēs putekļus pat tad, ja to spēcīgi kratīs.

Vai poliesters ir laba alternatīva vilnai?

Vilnas pledi konkurē ar tiem, kas izgatavoti no poliestera, taču jāatzīst, ka uzvara ir viena pusē. Vilnas sega vienmēr būs siltāka, izturīgāka, praktiskāka un izskatīsies greznāk, taču, jāatzīst, nebūs tik mīksta. Ja esat gatavs ziedot vilnas lieliskās īpašības maiguma dēļ, padomājiet par alerģijām, kas ir daudz biežāk sastopamas poliestera izstrādājumu gadījumā.

Poliesteris ir sintētiska šķiedra, kuras ražošanai tiek izmantotas dažādas ķīmiskas vielas un krāsvielas. Tā rezultātā var rasties dažādas alerģiskas reakcijas, auduma patīkamais kontakts ar ādu drīz kļūs mazāk patīkams. Patiesībā sintētiskie audumi daudz biežāk izraisa alerģiju, jo tajos uzkrājas vairāk putekļu un sliktāko mitruma iztvaikošanas īpašību dēļ ir arī vairāk putekļu ērcīšu.

Kopumā vilnas sega ir labāka izvēle, pat ja jums ir jutīga vai alerģiska āda. Šādu pledu vari izmantot segas vietā, tā pieskāriens ādai būs maigs un patīkams. Ja esat viens no tiem „nelaimīgajiem”, kam ir alerģija pret lanolīnu, tad jums var būt piemērots sintētisko šķiedru pleds, taču mēs joprojām iesakām izvēlēties kokvilnu. Kokvilnas pleds ļaus mitrumam labāk iziet cauri un izraisīs mazāk alerģiju, pateicoties lieliskajai gaisa caurlaidībai.

Saistītās preces

avatar