Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Kādu halātu izvēlēties?

Halāts ir neatņemams mājīguma un siltuma simbols. Tas ir apģērbs, kurā ikviens labprāt ietinas pēc dušas vai vannas, kā arī neatņemama spa apmeklējuma sastāvdaļa. Mūsdienās halāti asociējas ar relaksāciju un atpūtu, bet vai zinājāt, ka tas tā nav bijis vienmēr? Aicinām uzzināt vairāk par šī apģērba vēsturi un to, kā izvēlēties sev vienīgo, mīkstāko un ērtāko halātu!

Ieskats halātu vēsturē

Halāts patiesībā ir ļoti arhaisks apģērbs, kultūras simbols, atzīts visā pasaulē. Lai gan mūsdienās esam pieraduši valkāt halātu kā mājas apģērbu, patiesībā halāts ir ļoti funkcionāls un senajās kultūrās tam bija simboliska nozīme, atspoguļojot dzīvesveidu, reliģiju un sociālo statusu. Protams, kopš tā laika halāti ir piedzīvojuši dažādus modes kāpumus un kritumus, taču to izskats un praktiskā funkcija nav mainījusies.

Halātu aizsākumi meklējami antīkajā pasaulē, kur dažādās kultūrās tie tika izmantoti kā simbolisks apģērbs: halātus valkāja grieķi, romieši, ēģiptieši, arābi un ebreji. Senie grieķi šo apģērbu izmantoja kā augsta statusa zīmi, norādot uz savu stāvokli sabiedrībā. Romieši valkāja halātus ceremoniju un svētku laikā, ēģiptieši izmantoja šo apģērbu līdzīgā veidā. Ebreju kultūrā halātus izmantoja reliģiskajās ceremonijās, savukārt Islāmā tie bija saistīti ar pazemību un upurēšanos.

Eiropā un Āzijā halāti parādījās un kļuva populāri viduslaikos, Rietumos tos kā simbolu sāka nēsāt zinātnieki, ārsti un profesori, un šī prakse ir saglabājusies līdz pat mūsdienām. Praktiskuma un komforta dēļ cilvēki vienmēr ir valkājuši halātus mājās, bieži vien rīta stundās. Mūsdienās mājas halāti ir vispopulārākais apģērba veids, ko iecienījušas gan sievietes, gan vīrieši. Ražotāji piedāvā ļoti plašu halātu izvēli dažādās krāsās un dizainā.

Kā izvēlēties halātu?

Ir viegli apjukt plašajā piedāvājumā, tāpēc aplūkosim svarīgākos kritērijus, kas jāņem vērā, meklējot piemērotu halātu.

Halāta izmērs ir diezgan universāls, jo tas ir brīvs apģērbs. Tomēr vienmēr ir labāk izvēlēties lielāku, nevis mazāku halātu, tāpēc, iegādājoties to, pievērsiet uzmanību izmēram. Bieži vien viens halātu modelis ir piemērots gan sievietēm, gan vīriešiem, taču ir arī tādi, kas savu dizaina īpatnību dēļ ir paredzēti tikai sievietēm vai tikai vīriešiem.

Vispopulārākie ir mīksti, klasiska stila halāti, kas ir ļoti ērti valkājami. Lai gan tie visi izskatās līdzīgi, modeļi ir atšķirīgi. Pievērsiet uzmanību vai halātam ir kabatas, tajās ir ērti sasildīt rokas vai uzglabāt dažādus sīkumus. Halāta garums var būt no mini līdz maxi un gandrīz sasniegt grīdu. Garāki halāti patiks tiem, kam īpaši patīk siltums. Vēl viens lielisks halāta papildinājums ir kapuce, kas nodrošina papildu siltumu, bet var nedaudz ierobežot kustības.

Krāsu un dizainu var izvēlēties individuāli, bet auduma izvēle, iespējams, ir vissvarīgākais jautājums. Visbiežāk veikalos ir pieejami kokvilnas halāti, taču var atrast arī vilnas halātus. Tā kā šo apģērbu valkā pēc peldes un tas ir tiešā saskarē ar ādu, sintētiskos materiālus pat nevajadzētu apsvērt. Bet kādas šķiedras halāts savas funkcijas pildīs labāk?

Kādu halātu izvēlēties? | Halāti | Nostra.lv

Kādas ir kokvilnas halātu īpašības?

Kokvilnas halāti ir vieni no populārākajiem vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, kokvilna ir dabīgs audums, kas nekairina ādu un neizraisa alerģiskas reakcijas. Tāpēc kokvilnas halāti ir ideāli piemēroti ne tikai tiem, kam ir alerģiska āda, bet arī bērniem, kuru āda ir ļoti jutīga. Kokvilna lieliski saglabā savu maigumu un pūkainumu arī pēc mazgāšanas. Turklāt kokvilnas halātus var mazgāt augstākā temperatūrā, neuztraucoties par auduma sabojāšanu.

Vēl viena būtiska īpašība ir kokvilnas ūdens uzsūkšanās spēja. Šķiedra ātri uzsūc un iztvaiko ūdeni, tāpēc kokvilnas halātos Jums vienmēr būs silti un mājīgi. Šo īpašību nosaka gaisa caurlaidība, kas padara to ērtu un mājīgu, pat izvēloties biezāku kokvilnas halātu karstās vasaras dienās.

Svarīga ir arī vienkāršā auduma kopšana, jo īpaši tāpēc, ka balts halāts ir viena no populārākajām izvēlēm. Kokvilnas halātus ir viegli kopt, jo šķiedras ir viegli mazgājamas, ātri žūst un neburzās, tāpēc nav nepieciešama papildu kopšana. Pats galvenais – nepārspīlēt ar mazgāšanas līdzekļu daudzumu, tad halāts pat pēc biežas mazgāšanas būs mīksts un maigs, kā jauns.

Tāpat ir svarīgi, ka kokvilnas halāti ir videi draudzīga izvēle. Kokvilna ir viena no tīrākajām pieejamajām šķiedrām un tās vieglās apstrādes dēļ netiek pievienotas ķīmiskās piedevas. Kokvilnas tekstilizstrādājumu izmantošana palīdz samazināt cilvēka radīto negatīvo ietekmi uz vidi.

Kādas ir vilnas halātu priekšrocības?

Arī vilnas halātiem piemīt lieliskas īpašības. To izgatavošanai izmanto aitas, merino un kamieļu vilnu, taču šī faktora dēļ tie ir daudz dārgāki nekā kokvilnas halāti. Neskatoties uz to, vilnas halātus ir patiešām patīkami valkāt, jo tie lieliski izolē siltumu, uztur nemainīgu ķermeņa temperatūru, bet neļauj pārkarst.

Vilnas halāti ir ļoti izturīgi un ļoti ilgi kalpo. Protams, ir svarīgi, lai apģērbs būtu izgatavots no augstas kvalitātes šķiedrām. Vilna lieliski uzsūc un iztvaiko mitrumu, tāpēc vilnas halāts būs piemērots valkāšanai visa gada garumā.

Tiesa, ir jāpievērš uzmanība tam, ka vilnas halātu kopšana ir sarežģītāka. Tos parasti var mazgāt tikai ar rokām, un, lai šķiedras neizplēnētu, nepieciešama bieža vēdināšana. Neskatoties uz to, vilna ir dabisks materiāls, tajā esošajam lanolīnam piemīt antibakteriālas īpašības, kas palīdz uzturēt audumu tīru. Visbiežāk vilnas halātiem ir klasisks izskats, universāls modelis, kas piemērots gan vīriešiem, gan sievietēm.

Izvēloties halātu, rūpīgi jāizvērtē savas personīgās vajadzības un auduma īpašības, lai atrastu sev vispiemērotāko. 

Saistītās preces

avatar