Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Kā rūpēties par gultas piederumiem?

Cik daudz laika veltāt gultas piederumu kopšanai? Visticamāk, katrs uz šo jautājumu atbildēs savādāk, taču visi piekritīs, ka par to ir jārūpējas. Gan labs matracis, gan kvalitatīvs spilvens un sega, kā arī mīksti auduma pārvalki sniedz ļoti nozīmīgu ieguldījumu miega kvalitātē. Turklāt tieši gultas veļa saskaras ar ādu visa miega laikā, tāpēc ļoti svarīgi ir ne tikai izvēlēties pareizos pārvalkus, bet arī par tiem rūpēties. Vai jūs zināt, kā to izdarīt pareizi? 

Viens no vispārējiem noteikumiem ir periodiski tos mazgāt, taču ar to nepietiek. Galu galā katrs audums ir unikāls, tāpēc ir lietderīgi ņemt vērā arī to, kāda auduma gultas veļu izmantojat. Šeit ir sniegtas dažas galvenās vadlīnijas, kas palīdzēs Jums pareizi parūpēties par gultas veļu un ilgu laiku izbaudīt tās labākās īpašības un labo izskatu.

 

Gultas veļas kopšana atkarībā no auduma

Nav noslēpums, ka dabīgās šķiedras un sintētisko šķiedru gultas veļai būs nepieciešama atšķirīga kopšana. Un dabiskajam audeklam, katūnam, brīnišķīgajam satīnam vai citiem kokvilnas audumiem joprojām būs noteiktas, tikai tiem raksturīgas vajadzības. Tāpēc ir ļoti svarīgi apsvērt, kas ir piemērots konkrētajam audumam.

 

Ja ļaujaties satīna greznībai...

Satīna gultas veļa ir ļoti patīkama ķermenim, gluda un ar kokvilnas priekšrocībām, tāpēc to iecienījuši pat visprasīgākie. Tāpēc tie, kas to izmēģinājuši, bieži prāto, ko darīt, lai šī apbrīnojamā skaistuma un maiguma gultas veļa nezaudētu šādas īpašības pēc dažām mazgāšanas reizēm. Galu galā šo komfortu vēlamies baudīt un baudīt ...

Tas var būt diezgan neticami, bet satīna gultas veļa - esot tādai solīdai - tomēr nav ļoti kaprīza. Tā izturēs daudzas mazgāšanas reizes un priecēs Jūs ar estētiku un reprezentativitāti pēc katras mazgāšanas reizes. Tās apskaužamais stingrums šķiet pretrunā ar eleganto spīdumu un graciozitāti, taču tieši tas padara to tik fascinējošu - tā apvieno ļoti kontrastējošas īpašības un ar minimālu piepūli ļauj gulēt tajā ilgu laiku.

Viens no svarīgākajiem gultas veļas kopšanas noteikumiem ir pareiza mazgāšana. Mēdz teikt, ka satīnam vislabāk piemērota zema temperatūra. Tā ir pilnīga taisnība. Ja Jūsu gultas veļa ir tumšos toņos, piesātinātās krāsās, izvēlieties aptuveni 40 grādu temperatūru. Taču gaišai satīna gultas veļai ir piemērota arī 60 grādu temperatūra. Šo ieteikumu ievērošana novērsīs krāsas izbalēšanu.

Izmazgāta satīna gultas veļa diezgan ātri izžūst.

 


 

Ja izbaudāt flaneļa maigums...

Vēl viens ļoti populārs kokvilnas audums ir flanelis, kas izpelnās to cilvēku simpātijas, kuri par prioritāti uzskata maksimālu maigumu, jaukumu un siltumu. Flaneli ir viegli atšķirt no daudziem audumiem – tā virspusē ir mīksta neliela pūciņa, ko ļoti bieži izvēlas bērnu guļamistabām. Tieši šīs izcilās īpašības dēļ ir vērts padomāt, kā kopt šādu audumu, lai pēc dažām mazgāšanas reizēm auduma porainību un siltumu garantējošā pūciņa nepazustu.

Nepareizi kopta, pat kvalitatīva flaneļa gultas veļa pēc dažām mazgāšanas reizēm vairs neapburs – mīkstā pūciņa būs savēlusies, daudzi teiks, ka gultas veļa savēlās „bumbulīšos“. Tāpēc, mazgājot šo auduma gultas veļu, apgrieziet to uz kreiso pusi vai izmantojiet īpašu veļas maisu. Tas ļaus jums rūpēties par savu gultas veļu un saglabāt tās virsmu līdzšinējā izskatā daudz ilgāk. Flaneļa gultas veļai izvēlieties temperatūru ne augstāku par 40 grādiem un maigu mazgāšanas līdzekli.

Ja Jūsu flaneļa gultas veļa tomēr savēlās un zaudēja savu reprezentatīvo izskatu, izmantojiet speciālu pūku savācēju - kvalitatīvu ierīci, kas diezgan labi savāc visas pūkas, arī tās, kas izveidojušas savēlušos „bumbulīšus“. Tas pat ļoti labi veicinās flaneļa gultas veļas saglabāšanu.

 

Ja izbaudāt klasikas brāzmu savā guļamistabā - lina gultas veļa...

Lina gultas veļa izskatās nevainojami estētiski pievilcīga, eleganta, piepildīta ar klasiku un lieliski atklāj minimālisma smalkumu. Tie, kas nav izmēģinājuši lina gultas veļu, bieži domā, ka tā ir diezgan raupja, taču pietiek ar vienu pieskārienu šim audumam, lai radikāli mainītu savu viedokli.  Un pats labākais ir tas, ka ar katru mazgāšanas ciklu šī gultas veļa kļūst mīkstāka un maigāka.

Tiesa, pirms pirmās mazgāšanas būtu jāzina, ka lins var sarauties pat par 7 procentiem.  Pirmajai mazgāšanai izvēlieties temperatūru ne augstāku par 30 grādiem. Un tieši pēdējais, iespējams, ir vienīgais aspekts, ko ir svarīgi ņemt vērā, mazgājot. Viss pārējais patīkami priecēs - jo vairāk reižu lina gultas veļa tiek mazgāta, jo vairāk tā kļūst ne tikai mīkstāka un maigāka, bet arī baltāka!

Sargājot lina audumu, nežāvējiet gultas veļu vietā, kur tā tiks pakļauta tiešiem saules stariem, jo tas negatīvi ietekmēs krāsu.

Kaut kas arī par gludināšanu – lina gultas veļu gludiniet tikai no kreisās puses, jo karstums uz auduma var radīt spīdīgus plankumus. No otras puses, lins izskatās diezgan amizanti arī negludināts, vai ne?

 

Ja esat pakļauti katūna vienkāršībai ...

Burzītais katūns ir vēl viens audums, kas izgatavots no kokvilnas šķiedras, tāpēc tas patīkami priecē ar visām šīs dabiskās šķiedras īpašībām: gaisa caurlaidību, maigumu, maigumu, izturību. Priekšrocību sarakstu papildina ļoti vieglā šīs auduma gultas veļas kopšana. Šī noteikti ir viena no populārākajām izvēlēm, ko īpaši iecienījuši tie, kuriem nav laika vai kuriem vienkārši nepatīk gludināt gultas veļu. Burzītais katūns pavisam nav kaprīzs, un tam nebūs nepieciešama īpaša aprūpe.

Mazgāšanai vislabāk izvēlēties 40 grādu temperatūru, turklāt mazgāšanas līdzekļiem audums nav izvēlīgs, tāpēc izvēlies tās, kas Jums ir mājās vai patīk vislabāk. Gultas veļa ātri izžūst, un, izžuvušu, to var izmantot uzreiz, jo viena no lielākajām burzītā katūna priekšrocībām ir tā, ka šo audumu var negludināt.

 

Ja apbur audekls - nav kaprīzs un atspēko sākotnējos uzskatus ...

Vēl viens brīnišķīgs kokvilnas audums gultas veļai ir audekls. Kas attiecas uz sākotnējo pārliecību, daudzi to iedomājas kā cietu un diezgan raupju. Taču šodien varam piedāvāt pilnīgi pretējo - mūsu klāstā esošā audekla gultas veļa dāvās omulību un maigumu miega laikā. Un ko tur runāt par gaisa caurlaidību un citām īpašībām, ko audumam piešķir dabīgā kokvilnas šķiedra!

Tāpat kā burzītajam katūnam, arī audeklam nav īpašu prasību mazgāšanas līdzekļiem, ne gludināšanai vai žāvēšanai. Vislabāk mazgāt līdz 40 grādu temperatūrai. Mazgāšanas līdzekļus varat izvēlēties pēc savas patikas. Ja nolemjat gludināt gultas veļu, vislabāk to darīt no kreisās puses. Taču tie, kam nav laika vai vienkārši nevēlas audekla gultas veļu gludināt, var arī negludināt – tā tiešām to neprasa un izskatās lieliski pat burzīta.

 

 

Vispārīgās rekomendācijas gultas veļas kopšanai neatkarīgi no auduma:

  • Iegādājoties jaunu gultas veļu, vienmēr apskatiet tās etiķeti un pārliecinieties, vai audumam nav nepieciešami īpaši kopšanas noteikumi.
  • Gultas veļu mazgājiet izgriežot to uz kreiso pusi.
  • Dabīgās šķiedras audumus nemazgājiet kopā ar sintētiskajiem.
  • Svarīgi arī, lai veļasmašīnā nepievienotu daudz mazgājamā līdzekļa – gultas veļai ir brīvi jāgriežas, lai labi izmazgātos un izskalotos.
  • Izvēlieties mazāk apgriezienu minūtē, lai izvairītos no lielas saburzīšanās.
  • Lai novērstu izbalēšanu un audu saraušanos, jāizvēlas temperatūra, kas nav augstāka par 40 grādiem.
  • Gultas veļa bieži tiek mazgāta kopā ar dvieļiem, taču to nevajadzētu darīt. Kāpēc? Gultas veļas audums ir mīkstāks, bet dvieļiem - rupjāks. Tā rezultātā, izņemot gultas veļu no veļas mazgājamās, uz tās var pamanīt vairāk pūku un to „bumbulīšu“. 

Mēs ticam, ka sniegtā informācija palīdzēs kvalitatīvi parūpēties par savu gultas veļu un baudīt ērtu miegu un ilgu laiku baudīt lielisko gultas veļas izskatu.

Saistītās preces

avatar