Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kas padara merino vilnu tik īpašu?

Par merino vilnas izstrādājumiem dzirdam daudz labu atsauksmju un šis nosaukums jau sen asociējas ar augstu kvalitāti un greznību. Tomēr tikai nedaudz cilvēku zina, kas īsti ir merino vilna un kāpēc šis audums ir tik novērtēts visā pasaulē. Aicinām uzzināt vairāk par merino vilnas gultas piederumiem (spilveniem, plediem, segām u.c.) un pašu šķiedru, kā arī tās unikālajām īpašībām, kuras ir vērts izvēlēties mierīgam un omulīgam miegam.

Kas padara merino vilnu tik īpašu? | Pledi | Nostra.lv

Merino vilna - audums no dabas

Merino vilnu sauc tās smalkspalvainās aitas vārdā, no kuras šī vilna iegūta. Šīs sugas aitu kažoks ir gaišs, plāns, aug garš un, saritinoties, veido pūkainu kažoku, kas lieliski aizsargā pret aukstumu. Šīs aitas, sāka audzēt Ziemeļāfrikā, nedaudz vēlāk tās atceļoja uz Spāniju, un šobrīd tās plaši audzē Austrālijā un Jaunzēlandē - šeit tiek ražota lielākā daļa merino vilnas. Laika gaitā aitas ir pielāgojušās mainīgajai temperatūrai, un to kažoks var viegli izturēt temperatūras svārstības līdz pat 50 grādiem.

Tādējādi merino vilna ir dabiski mīksta un pati par sevi izceļas ar tām īpašībām, kuras mēs sagaidām no augstas kvalitātes gultas piederumiem. To izmanto dažādos izstrādājumos, sākot no zeķēm līdz mēbeļu apvilkumiem, savukārt kā gultas piederums tā ir lieliska izvēle. Tāpat merino vilnas šķiedra tiek sajaukta ar kokvilnu vai zīdu, lai iegūtu jaunas tekstūras un saglabātu vilnas labvēlīgās īpašības.

Bet, ja meklējat ekoloģiskus izstrādājumus savai guļamistabai, tad merino vilnas pledi ir tieši tādi. Vilna ataug, tāpēc tā ir atjaunojams resurss, kas dabā dabiski noārdās. Turklāt, apstrādājot merino vilnu, nerodas nekādi ķīmiskie atkritumi vai plastmasa – tā ir pilnīgi dabiska.

Merino vilnas īpašības

Daudzi uzskata, ka merino vilnas gultas piederumi savu popularitāti ir ieguvuši ar savu mīkstumu un maigumu, taču patiesībā šai šķiedrai piemīt daudz vairāk unikālu un noderīgu īpašību. Šī vilna ir viegli kopjama un izturīga pret smakām. Audums neburzās, mazgāšanas laikā nemaina tekstūru, ātri iztvaiko mitrumu un neuzkrājas tā iekšienē, neelektrizējas.

Dabiskā vilna ir gaisa caurlaidīga, tāpēc palīdz uzturēt pareizu temperatūru miega laikā. Un nav svarīgi, kāda ir apkārtējā temperatūra: vasarā merino vilnas sega atvēsinās, bet ziemā lieliski sildīs. Kur ir noslēpums? Pat 85 procenti vilnas šķiedras sastāv no gaisa, tāpēc merino gultas piederumi ir tik viegli un ērti. Šķiedra izliektajā struktūrā veido gaisa kabatas, un gaiss ir slikts siltuma vadītājs. Tādā veidā zem merino vilnas saglabājas ķermeņa siltums, bet arī ļauj gaisam iekļūt no ārpuses.

Tās pašas gaisa kabatas saglabā mitrumu, padarot merino vilnas izstrādājumus viegli kopjamus, un mitrumu nesajutīsiet pat tad, ja audums uzsūks līdz pat trešdaļai mitruma no sava sausā svara. Šī iemesla dēļ merino vilna ir ļoti ieteicama zīdaiņiem - mazuļu ķermenis neprot regulēt ķermeņa temperatūru, un, svīstot, viņi pamostas no nepatīkamas mitruma sajūtas. Merino vilna, kas ātri uzsūc un iztvaiko mitrumu, ir lieliska izvēle gan kā bērnu, gan kā pieaugušo gultas piederumi.

Un, protams, izturība. Merino vilnas pledu vai spilvenu cena nav salīdzināma ar sintētisko izstrādājumu cenu, taču visu izvērtējot, noteikti ir vērts maksāt. Pirmkārt, šie vilnas izstrādājumi ir ļoti izturīgi un ilggadīgi. Pastāv mīts, ka maiga vilna ir neizturīga, taču šis noteikums īsti neattiecas uz merino aitu vilnu – to vilnas mats ir garš, tāpēc iegūtā šķiedra ir ārkārtīgi spēcīga, neskatoties uz tās maigo virsmu, mazo svaru un plānumu.

Kas padara merino vilnu tik īpašu? | Pledi | Nostra.lv

Merino vilnas kopšana

Šīs vilnas izstrādājumus ir viegli kopt. Tāpēc pat liels merino vilnas pleds mazgāšanas laikā nesagādās lielas problēmas. Pirmkārt, vilnas spēja dabiski attīrīties samazina mazgāšanas reizes. Netīrumi un smakas tiek novērsti it kā iztvaicējot tos atpakaļ vidē, un vilnas audums paliek tīrs - to var atpazīt pēc neitrālās dabiskās smaržas.

Pateicoties labajai mitruma uzsūkšanai un gaisa caurlaidībai, merino vilnas gultas piederumi ātri izžūst, pat izmazgātie spilveni vai pledi. Vislabāk šādu veļu žāvēt svaigā gaisā, turklāt tas jādara ar roku mazgāšanas režīmu un temperatūrā, kas nepārsniedz 30 grādus, kas palīdzēs saglabāt labākās merino vilnas dabiskās īpašības.

Saistītās preces

avatar