Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kā mazgāt un kopt merino vilnu?

Merino vilnas izstrādājumiem ir neticamas īpašības, tāpēc tie ir ļoti populāri. Tomēr daudzi cilvēki nezina, kā pareizi kopt šo šķiedru, tāpēc tā var sagādāt vilšanos. Jāpatur prātā, ka nepareizi mazgāta merino vilna var sarauties, ko nav viegli, dažkārt pat neiespējami, izlabot. Savukārt no izstrādājuma saraušanās izvairīties ir daudz vieglāk, ja izvēlamies pareizo kopšanas veidu. Šajā rakstā aplūkosim, kā mazgāt merino vilnu, lai tā ilgu laiku saglabātos skaista un patīkama.

Kad vajadzētu mazgāt merino vilnu?

Atcerieties, ka merino vilna dabiski satur lanolīnu un pati sevi "attīra", tāpēc izvairieties mazgāt šo šķiedru, ja tas nav nepieciešams. Merino vilnas drēbes var valkāt pat vairākas dienas, bet pledu vai citus mājas tekstilizstrādājumus var mazgāt vēl retāk. Patiesībā mājas tekstils tiek mazgāts biežāk nevis traipu, bet gan smaku dēļ. Merino vilna ir ārkārtīgi izturīga pret smakām, taču dažkārt var gadīties, ka nevēlamais aromāts tomēr iesūcas audumā. Labs veids, kā to "vēdināt", ir apmēram pusstundu mērcēt merino vilnu vēsa ūdens un ceturtdaļas krūzītes baltā etiķa maisījumā.

Ja merino vilnas izstrādājums ir tikai nedaudz jāizskalo, dariet to ar rokām. Jā, tas var būt grūti, taču veļas mašīna var sabojāt jūsu pledu. Visdrošākais un labākais veids, kā kopt šo vilnu, ir mazgāšana ar rokām. Izmantojiet vēsu ūdeni un mazgāšanas līdzekli, kas īpaši paredzēts vilnai. Iegremdējiet audumu, maigi samērcējiet, lai mazgāšanas līdzeklis sadalītos, un atstājiet to apmēram uz pusstundu. Visbeidzot noskalojiet ar vēsu ūdeni, līdz ūdens kļūst tīrs no ziepēm. Merino vilnas izstrādājumus neizgrieziet, bet tikai viegli izspiediet - spēcīga deformācija var sabojāt dziju.

Tomēr pirms mazgāšanas noteikti pievērsiet uzmanību ieteikumiem – dažas merino vilnas segas neiesakām mazgāt, jo tās ir pārāk delikātas. Mazgāšana var neatgriezeniski mainīt to izskatu un produkts tiks sabojāts... Tomēr šādus pledus var tīrīt ar sauso tīrīšanu - tas likvidēs netīrumus un traipus, un pleds atkal izskatīsies kā jauns.

Kā mazgāt un kopt merino vilnu? | Pledi | Nostra.lv

Kā mazgāt merino vilnu veļas mašīnā?

Merino vilnas drēbes parasti var mazgāt jaunās paaudzes veļasmašīnās, kurām ir saudzīga mazgāšanas programma, taču pledus mazgāt neiesakām. Dzija mazgāšanas laikā var sapīties un neatgriezeniski mainīt izskatu un īpašības, iespējama vilnas saraušanās – nav vērts riskēt, vislabāk izmantot sauso tīrīšanu.

Tāpat neaizmirstiet, ka dabīgās vilnas pledi nav bieži jāmazgā vai jātīra. Merino vilnas pledi ilgi kalpo un ir noturīgi pret vides aromātiem un netīrumiem. Retā tīrīšana palīdz tiem ļoti ilgi saglabāt sākotnējo izskatu un vilnas nepārspējamās īpašības.

Vienmēr pārbaudiet etiķeti!

Neaizmirstiet, ka šķiedras tiek sajauktas viena ar otru, kas var mainīt to īpašības. Pirms mazgāšanas vienmēr ir ieteicams pārbaudīt produkta etiķeti - dažus produktus mazgāšanas laikā var neatgriezeniski sabojāt. Dažus merino vilnas izstrādājumus var tīrīt arī sausajā veidā ķīmiskajā tīrītavā, kas arī  ir ieteicamā tīrīšanas metode merino vilnas plediem.

Liela uzmanība jāpievērš arī vilnas gludināšanai. Lai gan daudzus vilnas izstrādājumus var gludināt ar zemas temperatūras gludekli, atcerieties, ka gludināšanas laikā tie var sakarst, un šķiedras saraujas. Negludiniet sintētisko šķiedru un merino vilnas maisījuma izstrādājumus – tas var tos neatgriezeniski sabojāt. Tomēr šajā gadījumā tvaicēšana glābj, tikai nevajag pārspīlēt ar temperatūru. Ja jums nav tvaicētāja, pēc mazgāšanās pakariniet izstrādājumu dušā - siltais gaisa mitrums ir pietiekams, lai izlīdzinātu merino vilnu. Sīkāku katra pleda kopšanas instrukciju var atrast mūsu interneta veikalā pie konkrētā pleda apraksta.

Saistītās preces

avatar