Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kas ir OEKO-TEX® sertifikāts un ko tas nozīmē?

Mūsdienās patērētāji vēlas iegūt arvien vairāk informācijas par ražošanas procesu un arī uzņēmumi kļūst atvērtāki un pārredzamāki. Problēma ir tā, ka nebūtu interesanti klausīties garus stāstus par garlaicīgiem ražošanas procesiem, pat ja tie būtu saistīti ar darbības ētiku, ekoloģiju un apziņu. Šo problēmu atrisina sertifikācija un īpašu preču zīmju piešķiršana – ieraugot šo zīmi, patērētāji var pārliecināties, ka prece atbilst noteiktiem kvalitātes standartiem.

Viena no šādām zīmēm ir OEKO-TEX®. Daudzi to ir redzējuši uz dažādiem tekstilizstrādājumiem, taču ne visi zina, ko tā īsti nozīmē. Šī zīme ir redzama arī uz visiem mūsu veikalā piedāvātajiem produktiem, tāpēc lasiet tālāk, lai uzzinātu vairāk.

Kas un par ko piešķir OEKO-TEX®?

Par OEKO-TEX® sertifikātu atbild tāda paša nosaukuma organizācija, kas darbojas jau kopš 1992. gada un atrodas Šveicē. Tās izveidi veicināja globālās bažas par produktu drošību un ietekmi uz vidi. Tajā pašā gadā tika ieviests OEKO-TEX® 100 standarts, kas nosaka, ka izstrādājumā nav vairāk kā 100 kaitīgu vielu, kas ir potenciāli bīstamas cilvēkiem un videi.

Tās ir ķīmiskas vielas, kuru izmantošanai katrs produkta elements tiek pārbaudīts atsevišķi. Piemēram, sertificējot gultas veļu, tiek pārbaudīts audums, diegi, rāvējslēdzēji, odere u.c. Izvēloties produktus, kas marķēti ar OEKO-TEX® 100 standartu, varat justies droši un būt pārliecināti, ka to ražošanā tiek izmantoti tikai droši materiāli.

Protams, kopš 1992. gada nozarē ir notikušas ievērojamas izmaiņas, tāpēc OEKO-TEX® 100 standarts tiek pastāvīgi atjaunināts un bīstamo vielu saraksts tiek pārskatīts un paplašināts. Zīmīgi, ka vienādi nosacījumi ir spēkā visās valstīs neatkarīgi no tā, kur produkts ir izgatavots. Sertifikācija ir brīvprātīga, taču daudzi uzņēmumi jau ir izjutuši tās priekšrocības – patērētāji uzticas OEKO-TEX® zīmei, tāpēc arvien vairāk ražotāju pārbauda savus produktus neatkarīgās laboratorijās, lai iegūtu OEKO-TEX® sertifikātu.

Kas ir OEKO-TEX® sertifikāts un ko tas nozīmē? | Gultas veļa | Nostra.lv

Vai OEKO-TEX® sertificētie produkti ir ekoloģiski?

Šis jautājums ir aktuāls daudziem pircējiem. Patiesībā ekoloģisko tekstilizstrādājumu ražotāji bija vieni no pirmajiem, kas sertificēja savus produktus - viņiem nebija jāatsakās no kaitīgajām vielām, jo ekoloģisko izstrādājumu ražošanā tās jau sākotnēji netika izmantotas. Tā rezultātā, OEKO-TEX® bieži tiek asociēts ar ekoloģiskumu.

Tāpat OEKO-TEX® 100 standarts apliecina produkta un tā sastāvdaļu drošumu un "tīrību" (kaitīgu ķīmisko vielu neesamību). Iegādājoties, piemēram, gultas veļu ar šo marķējumu, varat būt droši, ka šķiedru ieguvē un apstrādē nav izmantotas kaitīgas vielas. Tomēr ne tikai ekoloģiski produkti var būt sertificēti atbilstoši OEKO-TEX® 100 standartam - tas nodrošina arī produkta drošību cilvēkiem un videi..

Kāpēc izvēlēties OEKO-TEX® sertificētos produktus?

 Lai gan dažādas potenciāli toksiskas vai indīgas vielas var likumīgi izmantot rūpniecībā, tās negarantē kvalitāti un drošību patērētājiem. Izvēloties produktus ar OEKO-TEX® marķējumu, varat būt droši, ka tie nesatur tādas ķīmiskas vielas kā formaldehīds, niķelis, azokrāsvielas u.c. Šādas vielas var iekļūt organismā caur ādu, tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties drošu gultasveļu.

Droša gultasveļa neizraisa alerģiskas reakcijas, ko mēdz radīt krāsvielas un sintētiskie mīkstinātāji. Turklāt, OEKO-TEX® 100 standarta robežvērtības ir daudz zemākas nekā valsts vai starptautiskā līmenī noteiktās. Tāpēc sertificētie produkti ir pilnīgi droši lietošanai pat zīdaiņiem un bērniem ar jutīgu ādu. Starp citu, sertifikācijas laikā bērniem tiek pievērsta īpaša uzmanība - tiek veiktas īpašas pārbaudes, lai noskaidrotu, vai mazulis, košļājot un liekot mutē, piemēram, gultas veļas stūrīšus, neuzņems kaitīgās vielas.

Sertifikācijai nepieciešamos īpašos testus veic 18 dažādas, neatkarīgas laboratorijas visā pasaulē. Un pats sertifikāts nav mūžīgs - tas tiek izsniegts tikai uz vienu gadu un pēc šī perioda preču paraugi tiek atkārtoti pārbaudīti un sertificēti.

Iespējams, tas izklausās ļoti sarežģīti,bet tas ir to vērts, lai patērētājs varētu būt pārliecināts par OEKO-TEX® marķējuma kvalitāti un drošību. Ja meklējat veselībai drošus tekstilizstrādājumus, vienmēr ir vērts dot priekšroku produktiem ar šo marķējumu, jo gultas veļa miega laikā ir tiešā saskarē ar ādu.

Saistītās preces

avatar