Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Alerģiska āda: kādu gultasveļu izvēlēties?

Pasaulē ir daudz cilvēku, kas cieš no alerģijām, un šīs dažādās reakcijas izraisa dažādi faktori. Lielu daļu savas dzīves mēs pavadām guļot, tāpēc rodas jautājums kā panākt, lai gultasveļa nekļūtu par alerģiju cēloni - kā droši, ērti un mierīgi gulēt tiem, kam ir alerģiska āda?

Alerģijas un gultas veļa

Gultas veļa ir neatņemama guļamistabas sastāvdaļa, tāpēc tā atrodama katrā mājā. Diemžēl miega tekstilizstrādājumi, lai arī tie nodrošina atpūtas komfortu, dažreiz kļūst par faktoru, kas izraisa alerģiskas reakcijas. Kāpēc tā notiek?

Gultas veļa neizbēgami uzkrāj putekļus, atmirušās ādas šūnas, audums absorbē sviedrus un lieko tauku daudzumu, kas izdalās uz ādas virsmas. Tie visi ir netīrumi, kas uzkrājas un kļūst par alerģisku reakciju cēloni, kā arī putekļu ērcīšu pārtiku. Putekļu ērcītes ne tikai kaitē cilvēkiem, kuri cieš no alerģijām, taču ietekmē tos visvairāk.

Pareiza gultas veļas kopšana palīdz izvairīties no visiem šiem alergēnu faktoriem. Tas nozīmē, ka gultas veļa jāmaina un jāmazgā katru nedēļu, un gultas piederumi jātīra, jāvēdina vai, ja instrukcijas atļauj, regulāri jāmazgā.

gultas vela

Izvēlieties hipoalerģiskus materiālus

Ja āda ir pakļauta alerģiskām reakcijām, ieteicams izvēlēties audumus ar hipoalerģiskām īpašībām. Hipoalerģiska gultas veļa ir šūta no audumiem, kas ir nelabvēlīgi dažādiem šķiedrā esošajiem alergēniem. Šādiem gultas veļai izmanto dabisko šķiedru, jo sintēze var automātiski kļūt par alergēnu, pateicoties ražošanas procesā esošajām ķīmiskajām vielām.

Kokvilnai, zīdam, linam ir hipoalerģiskas īpašības. Turklāt šie audumi ir ļoti elpojoši un ātri izžūst, kas novērš pelējuma veidošanos. Bambusa šķiedras dažreiz tiek ieteiktas cilvēkiem ar alerģisku ādu, taču tie gandrīz vienmēr tiek sajaukti ar viskozi, tāpēc tā nav labākā izvēle. Ja jums nav alerģijas pret dzīvnieku šķiedrām, izvēlieties aitas vilnu vai neitrālo kamieļu vilnu, no kuras tiek izgatavotas segas un pledi.

pledi

Kā pasargāt gultas veļu no ārējiem alergēniem?

Pareizais gultas piederumu komplekts vēl nav viss. Ir svarīgi pasargāt sevi no ārējiem alergēniem, kas laika gaitā var uzkrāties jebkurā gultasveļā. Tāpēc ir nepieciešams regulāri tīrīt un vēdināt matraci, spilvenus un segu. Lūdzu ņemiet vērā, ka gultas veļa ir jāmaina, jo tā neizbēgami ilgstoši uzkrāsies dažādi alergēni.

Lai pasargātu ādu no alergēniem, kas sakrājušies gultas veļas pārvalkos, pievērsiet uzmanību auduma blīvumam, kā piemēram, ja ilgu laiku neesat mainījis spilvenu uz jaunu, izvēlieties blīvāka auduma gultas veļu. Blīvs audums darbosies kā fiziska barjera, kas neļaus alergēniem nokļūt uz ādas un kairināt to.

Papildu aizsardzība

Guļamistabas uzstādīšana prasa daudz izmaksu. Jauns gultas veļas un matrača komplekts ir diezgan dārgi. Rezultātā ir vērts ieguldīt papildu aizsardzībā - vēlāk to nomainīt būs lētāk un vieglāk, nekā meklēt jaunu. Piemēram, matrača pārklājs lieliski pasargās jūsu matraci no nodiluma, iespējamiem traipiem (īpaši aktuāli tiem, kam patīk dzert kafiju gultā) un nodrošinās papildu maigumu. Cilvēkiem ar alerģisku ādu ir svarīgi, lai matrača pārklājs kļūtu arī par papildu "filtru" alergēniem. Tāpēc, kad to mainīsiet, tiks noņemta liela daļa alergēnu, kas parasti uzkrātos matracī.

Tāpat var izmantot arī papildu spilvendrānu. Abi slāņi darbojas lieliski: iekšējais apvalks aiztur blaugznas, atmirušās ādas šūnas, putekļus un citus netīrumus. Salīdzinoši neliels daudzums no tiem nokļūs spilvenā. Tādā veidā āda ir mazāk kairināta un izvairās no alerģiskām reakcijām. No otras puses, papildu apvalku ir viegli nomainīt, un tas arī bloķē alergēnu pārvietošanos no spilvena uz ādu.

Saistītās preces

avatar