Flaneļa gultas veļas izpārdošana, 30% atlaide!

Kā kopt gultas veļu?

Gultas veļu – gan spilvenus, gan segas, gan pārvalkus – ir būtiski pareizi kopt. Iedomājieties, kā kopjat iemīļoto džemperi vai blūzi, kuru velkat divreiz nedēļā? Tagad padomājiet par gultas veļu. Tā saskaras ar jūsu ķermeņi katru nakti, pa 7–8 stundām. Sviedri, epitēlija daļiņas, mati, kosmētikas paliekas, sejas krēms, ķermeņa losjons, mājas putekļi un ziedputekšņi, kas iekļūst no āra. Varbūt nakts laikā bijāt izsalcis un vienkārši pidžamā iegriezāties virtuvē pēc sviestmaizes?

Var šķist – kas gan tai gultas veļai notiek? Lai gan mēs ejam gulēt nomazgājušies, gultas veļā uzkrājas dažādi materiāli, tāpēc to rūpīgi jākopj.

Satīns, lins, kokvilna, zīds – katrs gultas veļas veids ir unikāls, katram veidam raksturīgas savas īpatnības. Lai šīs īpašības pēc iespējas ilgāt tiktu saglabātas, katram gultas veļas veidam vajadzīga īpaša kopšana. Kā kopt un mazgāt dažādu veidu gultas veļu?

Satīns – solīds un uzticams

Satīns ir blīvi austs 100 % kokvilnas audums. Satīns ir viegli mazgājams un tas neprasa īpašu kopšanu. Gultas veļa ir izturīga un iztur daudzas mazgāšanas reizes, izceļas ar to, ka salīdzinoši ātri izžūst un ir viegli izgludināma.

Satīnu rekomendē mazgāt 40 °C temperatūrā, taču ir vērts atcerēties vairākas gudrības – ja jūsu gultas veļa ir gaišā krāsā, temperatūru droši varat palielināt līdz 60 °C, taču sulīgu, tumšu krāsu satīnu (piem., zilu) rekomendējams mazgāt zemākā temperatūrā, jo no karstuma tas zaudē krāsu un balē.

Pirms satīna gultas veļas pirkšanas pārliecinieties, ka audums izgatavots no 100 % kokvilnas – satīns ar sintētikas piemaisījumu nav tik kvalitatīvs un novalkājas ievērojami ātrāk.

Flanelis – uzmanīgi, maiga un jutīga virspuse

Flanelis – kokvilnas audums, kas ir īpašs ar to, ka „sabužināts”. Flaneļa virspusi pārklāj mīksta pūka un audumam ir patīkami pieskarties. Problēma ir tā, ka, bieži mazgājot, šī pūka saveļas vai vienkārši nomazgājas.

Mazgājot flaneli, rekomendējams gultas veļu izgriezt uz otru pusi vai ielikt speciālā drēbju mazgāšanai paredzētā maisiņā, tā mazgājot, audums tiks saudzēts un tā virspuse būs maiga daudz ilgāk.

Flaneli rekomendējams mazgāt temperatūrā līdz 40°C , izmantojot maigus mazgāšanas līdzekļus, kuri nesatur enzīmus.

Ko darīt, ja jūsu iemīļotā flaneļa gultas veļa tik un tā saveļas un pārklājas ar bumbulīšiem? Ja vēlaties to izglābt, izmēģiniet elektrisko audumu un apģērbu pūku savācēju – lieliski savāc ne tikai atsevišķas smalkas pūkas, bet arī izveidojušos „bumbulīšus”.

Lins – ar katru mazgāšanas reizi arvien baltāks un maigāks.

Vispirms, mazgājot lina gultas veļu, rekomendējams to mazgāt ūdenī temperatūrā līdz 30°C . Pievērsiet uzmanību – mazgājot lins var sarauties pat līdz 7 %.

Linu raksturo tas, ka ar katru mazgāšanas reizi tas kļūst arvien mīkstāks, vēl vairāk – ja citiem audumiem ir tendence dzeltēt un zaudēt savu žilbinošo baltumu, lins ar laiku un no mazgāšanas kļūst tikai gaišāks.

Esiet uzmanīgi – linu nerekomendē žāvēt tiešos saules staros, jo no saules gultas veļa var mainīt krāsu. Linam tāpat ir tendence pāržūt, tāpēc neatstājiet to žūt ilgāk nekā nepieciešams. Gludinot, no karsta gludekļa virspusē var rasties spīdīgi pleķi, tāpēc linu rekomendē gludināt no kreisās puses.

Zīds – jutīgs un izvēlīgs

Zīds ir īpašs ar to, ka nav augu izcelsmes – tas ir materiāls, kas izveidots no zīdtārpiņu kokona pavedieniem. Zīda pārvalki labvelīgi iedarbojas uz ādu un matiem, padara tos skaistākus, tiem piemīt arī daudzas citas pozitīvas īpašības. Tomēr zīdam vajadzīga īpaša kopšana.

Zīdam „nepatīk” karsts ūdens, tāpēc mazgāt rekomendējams ūdenī, kura temperatūra ir līdz 30°C . Zīds tāpat netolerē lielāko daļu ierasto mazgāšanas līdzekļu, piem., visu tā iecienītos mazgāšanas līdzekļus ar enzīmiem. Enzīmi – tās ir vielas, kuras efektīvi noņem olbaltumvielu izcelsmes traipus no apģērba. Taču zīds pats ir olbaltumvielu izcelsmes un mazgāšanas līdzekļi ar enzīmiem zīdam rada lielu kaitējumu. Zīdu rekomendējams mazgāt tikai ar speciāliem zīdam paredzētiem līdzekļiem.

Kas vēl? Nekāds hlors vai balinātāji. Neatstāt žūt saulē. Gludiniet tikai no kreisās puses.

Katūns, linu audekls, trikotāža, sintētika – tik vienkārši kā divi reiz divi

Tie, kuriem nepatīk lauzīt galvu par mazgāšanu vai gludināšanu, var izvēlēties gultas veļu, kam nav nepieciešama īpaša kopšana – gultas veļu no katūna, linu audekla, trikotāžas vai sintētiskas šķiedras.

Katūns un linu audekls – kokvilnas audumi, gaisa caurlaidīgi, izturīgi, labi valkājas, nav grūti kopjami, viegli mazgājami. Vienkārši – 40 ° C temperatūra un mazgāšanas līdzekļi pēc jūsu ieskatiem. Ātri žūst, viegli gludināmi, un, ja jums trūkst laika – iespējams arī negludināt.

Trikotāža – adīts materiāls, kurā dzijas cilpiņas ar adāmmašīnu savienotas noteiktā pinumā; izgatavota no dabiskiem materiāliem. Trikotāža ir plāns un mīksts, maigs, elastīgs audums. Nav nepieciešama īpaša kopšana – pēc mazgāšanas neizstaipās, nemaina krāsu, trikotāža nav obligāti jāgludina.

Sintētiskas gultas veļas kopšana – pati vienkāršākā. Sintētika nesaraujas, tai nav tendence izbalēt vai mainīt krāsu, nesaveļas un nepārklājas ar bumbulīšiem, nesaburzās un nesaraujas. Ātri žūst, viegli gludināma ar gludekli, neizmantojot augstu temperatūru.

Saistītās preces

avatar