Lieldienu izpārdošana 20.03.- 31.03. 25% atlaide ar kodu LIELDIENAS2024 *atlaides nesummējas

Kā gulēt mierīgi?

Dziļš un mierīgs miegs ir ārkārtīgi vajadzīgs mūsu garīgajai un fiziskajai veselībai un pašsajūtai. Tikai labi guļot var dzīvot pilnvērtīgu un kvalitatīvu dzīvi, jo pat mazs miega trūkums ir jūtams un viegli izbalansē mūsu ikdienas enerģiju, produktivitāti un emocionālo līdzsvaru. Kaut arī ir daudziem zināms teiciens, ka miegs domāts tikai vājajiem, bet patiesībā ir pretēji - lieliska miega kvalitāti izbauda tie, kuri daudz dara un sasniedz. Kāpēc tā ir? Viss ir ļoti vienkārši: tikai lieliski atpūties cilvēks ir produktīvs, radošs un, pats svarīgākais, var priecāties par savām aktivitātēm. Tātad labs miegs ir pirmais, ļoti svarīgais solis katrai dzīves situācijai: kad sākat studēt, veidojat biznesu vai uzņematies citus svarīgus darbus.

Kā uzlabot miega kvalitāti?

Mierīgs un dziļš naktsmiegs var likties nesasniedzams mērķis, ja pēdējā laikā pamostieties trijos no rīta un nespējat aizmigt. Tomēr miega kvalitāti kontrolēt ir vieglāk nekā Jūs domājat. Tieši tāpat var kontrolēt to, kā Jūs jūtaties tikko pamodušies, miega traucējumus vispirms vērts meklēt ikdienas rutīnā.

Dažādi ikdienas ieradumi var pamazām kaitēt miega kvalitātei, bet reālo ietekmi ievērojam tikai tad, kad jau ne pirmo nedēļu nevaram labi izgulēties. Izmaiņas jāveic nekavējoties - slikta miega kvalitāte ārkārtīgi kaitē emocionālajam stāvoklim un garīgajai sistēmai, kā arī apgrūtina ikdienas fizisko darbu izpildi. Un cik kaitīgs miega trūkums ir skaistumam! Nekavējoties pārskatiet savu dienas režīmu un izdariet vajadzīgās izmaiņas.

Individuālās vajadzības

Ja otrajai pusei vai citiem ģimenes locekļiem patīk veikt vēlās pastaigas vai vēlu doties gulēt,  nenozīmē, ka tas der arī Jums. Katra cilvēka miega režīms ir individuāls un ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Labākais, ko mēs varam izdarīt, ir iemācīties ieklausīties savā organismā un tā vietā, lai cīnītos ar miegainību, uzreiz iet gulēt. Šo taktiku sauc par dabisku miega cikla sinhronizāciju, un to uzskata par ļoti efektīvu. Uzklausot organisma vajadzību pēc miega pamazām veidojas dabīga miega cikls, kas atkārtojas katru dienu, un organismam pierodot pie režīma, miega grafiku var viegli pamainīt stundai vai divām.

Izvēlieties laiku, kad jūtat miegainību vai nogurumu, un cenšaties iet gulēt tajā pašā laikā - miega režīms dara brīnumus. Protams, nevajag pārcensties ar īsiem miega periodiem: tas ir lielisks risinājums miega trūkuma kompensēšanai, bet tikai tad, kad Jums jau ir stabils miega režīms.

Uzlabojiet savu miega vidi

Dziļš miegs ir vajadzīgs smadzeņu atpūtai, pat nelieli stimuli var ķermeni izsist no līdzsvara. Guļamistabā jāvalda vēsumam un mieram, tāpēc parūpējieties par piemērotu vēdināšanu un atbrīvojiet istabu no visiem trokšņa avotiem: televizora, datora vai atskaņotāja - tiem guļamistabā tiešām nav vietas.

Pārliecinieties, vai gulta ir patiešām ērta. Pārvalkiem jābūt elpojošiem, mīkstiem un pareizā izmēra. Ja pamostaties dēļ neērtas pozas, visticamāk pienācis laiks mainīt spilvenu, bet varbūt pat vajag padomāt par jaunu matraci. Kokvilna ideāli der salikumā ar ādu un neizraisa kairinājumu un alerģisku reakciju, bet kā pārvalku pildvielu varat izvēlēties poliesteri - šis ir lielisks un diezgan ilgmūžīgs materiāls, kas ir viegls un ļauj gulēt ērti, neierobežojot kustību.

Ja dodaties gulēt agrāk, guļamistabā jābūt aizkariem, kas droši aizsargā no saules gaismas. Mūsu organisms miega laiku asociē ar diennakts tumšo daļu, tāpēc gaismā iemigt parasti ir grūtāk un miegs nav tik dziļš. Tā pat izvairieties guļamistabā ēst, lietot datoru vai telefonu - tādā veidā smadzenes gultu saistīs ar atpūtu, relaksāciju un miegu.

Saistītās preces

avatar